Capaciteitstarief elektriciteit

In januari 2023 verschijnt het capaciteitstarief op uw elektriciteitsfactuur. Het nieuw capaciteitstarief heeft impact op een deel van de elektriciteitsfactuur: de distributienettarieven. In het oude systeem zijn deze volledig gebaseerd op hoeveel kilowattuur elektriciteit  die u verbruikt.

Vanaf januari 2023 wordt die berekening aangepast en worden de distributienettarieven opgesplitst:

 • een deel zal u nog steeds op basis van uw verbruik betalen,
 • een ander deel (ongeveer 20% van je factuur) betaalt u op basis van hoeveel elektriciteit u maximaal tegelijkertijd verbruikt: uw piekvermogen.

In de nabije toekomst gaan we alsmaar meer kiezen voor zonnepanelen, elektrische wagens en warmtepompen. Om het distributienet daarop voor te bereiden, werd gekozen voor het capaciteitstarief. Bedoeling is om het elektriciteitsverbruik van alle verbruikers samen zo goed mogelijk te spreiden in de tijd.

Het capaciteitstarief moedigt u aan om tijdens de piekmomenten enkel te verbruiken wat echt nodig is. Zo raakt het net niet overbelast

De technische details

Digitale meter

Voor huishoudens met een digitale meter wordt het capaciteitstarief berekend op basis van het piekvermogen. Daarvoor wordt elke maand gekeken naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt).

Het gemiddelde van uw laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief. Dat wilt u dus zo laag mogelijk houden.

Het gemiddelde piekvermogen is 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Voor huishoudens met een piek onder 2,5 kW wordt een ondergrens ingesteld waardoor ze toch gefactureerd worden aan 2,5 kW.

De Vlaamse energieregulator VREG zet het ook nog even op een rij in dit filmpje:

Analoge meter

Als u nog een analoge meter heeft, dan betaalt u een vaste vergoeding die gebaseerd is op 2,5 kW en niet op je effectief piekvermogen. Dat kan namelijk enkel gemeten worden met een digitale meter. Daarnaast betaalt ook iets meer distributienettarief per kWh dan gebruikers met een digitale meter.

Aandachtspunten

Met een aantal eenvoudige tips kunt er voor zorgen dat het capaciteitstarief voor u zo voordelig mogelijk uitdraait.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat u uw elektriciteitsverbruik spreidt:

 • Leer uw verbruik en toestellen kennen
  Op mijn.fluvius.be kunt u achterhalen wat uw maandpieken en kwartiervermogens zijn (in kW). Hou dat een tijdje in de gaten en ontdek welke toestellen en momenten uw piekverbruik omhoog stuwen.
 • Spreid uw verbruik en vermijd pieken
  Dit is zeker belangrijk voor toestellen met een groot vermogen. Bij huishoudelijke toestellen zoals een oven, wasmachine of een elektrisch fornuis spreidt u best zoveel mogelijk uw verbruik. 
 • Nieuwe toestellen? Kies slimme!
  Koopt u nieuwe elektrische toestellen? Kies dan voor slimme ‘smart grid’ toestellen. Door slimme sturing kunt u uw verbruik spreiden en pieken vermijden.

Benieuwd wat deze verandering betekent voor u? 

Met deze simulator schatten gezinnen en kleine bedrijven aangesloten op het laagspanningsnet hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur met de nieuwe nettarieven in. Dat kan via de website van de VREG.

Meer informatie

Meer informatie kunt u ook verkrijgen via www.vlaanderen.be !