Viertoren

De besturen van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne slaan de handen in elkaar voor de intergemeentelijke samenwerking 'Viertoren'. Sara Broucke is de coördinator. 

Doelstellingen

De intergemeentelijke samenwerking ‘Viertoren’ kan geplaatst worden binnen het bovenlokaal cultuurdecreet. De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne zetten samen verbinding centraal. Niet alleen de verbinding tussen culturele sectoren krijgt hierin een plaats, ook met andere beleidsdomeinen zoals jeugd, onderwijs, toerisme en welzijn wordt de samenwerking gestimuleerd. Daarnaast zal Viertoren het bestaande cultuuraanbod versterken en verenigen, en systematisch inspelen op opportuniteiten: waar samenwerken een meerwaarde kan leveren, zal samenwerking worden gestimuleerd.

De doelstellingen van dit cultureel samenwerkingsverband zijn ambitieus en variëren van zelf opzetten en organiseren van nieuwe projecten én  het ondersteunen van de lokale cultuurpartners en -initiatieven anderzijds. De bibliotheken zullen voortaan ook samenwerken onder deze koepel.

IJzersterk Talent

Twee intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rond cultuur en erfgoed, IJzervallei en Viertoren, slaan de handen in elkaar om een platform te ontwikkelen waar artiesten, kunstenaars en organisatoren elkaar vlot vinden. Maar ook om talent uit de Westhoek te stimuleren en podiumkansen te geven in eigen streek.

Op www.ijzersterktalent.be presenteert het talent zich door middel van een biografie, foto en toepasselijke audio en video. Aan de hand van labels kunnen de geïnteresseerde organisatoren gericht op zoek gaan naar de ideale match.

Het aanbod is ruim: van klassieke muziek tot beeldende kunst, van animatiefilm tot rock en van videokunst tot dans. En niet te vergeten: de lokale dj’s. 

Herinneringswandelingen ‘Wit jet nog?’

Viertoren richt herinneringswandelingen in onder de noemer ‘Wit jet nog?’. Deze zijn beschikbaar via de erfgoedapp of via www.viertoren.be. De wandelingen zijn gericht op personen met dementie en hun mantelzorgers, maar zijn evengoed een leuke activiteit voor mensen die herinneringen aan vroeger willen ophalen.

Tijdens de wandeling wordt oud beeldmateriaal van de locaties, die u tegenkomt, getoond. Oude foto’s activeren herinneringen en kunnen aanleiding geven tot ene leuk gesprek.

  • De wandeling in Nieuwpoort is ongeveer 4,5 km.
  • De wandeling in Koksijde loopt door Koksijde-Bad en is ongeveer 4,7 km.
  • De wandeling in De Panne is ongeveer 4,4 km.
  • De wandeling in Veurne is ongeveer 3,6 km.

De wandelingen kunnen ook opgedeeld worden om op verschillende momenten af te werken.

Meer info op www.viertoren.be