Wijk-werken

Via het stelsel 'wijk-werken' kunnen werkzoekenden met een gebrek aan recente werkervaring die nog niet in het gewone arbeidscircuit terechtkunnen, tijdelijk werkervaring opdoen in een laagdrempelige werkomgeving dicht bij huis.

Voorwaarden

Het wijk-werken is een activeringsinstrument dat sinds 1 januari 2018 het vroegere PWA-stelsel vervangt. Werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen binnen het wijk-werken enkele uren per week ervaring opdoen in een reële arbeidsmarkt omgeving, dicht bij huis. Daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding boven op de werkloosheidsuitkering. Het is een extra vorm van intensieve dienstverlening.

Om het wijk-werken verder uit te bouwen hebben de lokale besturen van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne bovendien beslist om extra ondersteuning te voorzien op de werkvloer voor personen die leefloongerechtigd zijn, dit omwille van hun grote afstand tot de arbeidsmarkt. De werkcoach begeleidt de leefloongerechtigde wijk-werker tijdens het volledige wijk-werktraject en is ook aanspreekpunt voor de gebruiker.

Alle informatie over wijk-werken vind je hier terug of neem contact met de organisatie wijk-werken Westhoek. Zij helpen je graag verder bij het beantwoorden van vragen, het registreren van gebruikers, het aanvragen van een klusje,…

Regelgeving

Decreet betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming dd 07 juli 2017 (wijk-werkendecreet)