Westfront Nieuwpoort
Eind oktober 1914 dreigen de Belgen de Slag om de IJzer te verliezen. De legertop, onder leiding van Koning Albert I, besluit alles op één kaart te zetten en maakt een gewaagd plan om de polders onder water te laten lopen. Twee sleutelfiguren zijn Karel Cogge, toezichter van de Noordwatering van Veurne, en schipper Hendrik Geeraert. Cogge kent het hydraulische net perfect en Geeraert weet hoe hij met het materiaal van de sluizen moet omgaan. Ze openen de sluizen van De Ganzepoot en laten het water het hinterland binnentrekken. Het stijgt buiten zijn oevers en zet de vlakte blank, waardoor de vijand gedwongen wordt zich terug te trekken. Cogge en Geeraert gaan de geschiedenisboeken in, maar zijn niet de enige helden.
De onderwaterzetting van 1914 is nog maar het begin. Vier jaar lang moet de inundatie onderhouden worden: zandzakken vullen, het waterpeil verhogen of juist verlagen, loopbruggen aanleggen, bomschade herstellen, in de winter het ijs aan stukken schieten zodat de vijand niet kan oversteken. Loodzwaar werk, in levensgevaarlijke omstandigheden.
Het front blijft dankzij de inundatie gestabiliseerd tot het zegevierend eindoffensief in 1918.
Westfront Nieuwpoort
Westfront Nieuwpoort vertelt het verhaal van de vernieling van de stad en hoe de onderwaterzetting van de poldervlakte, de Duitse invasie tot staan bracht. Een verhaal over de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van sluizen en sassen.
De uitgelezen plaats voor dit bijzondere verhaal is het Koning Albert I monument aan de rand van het sluizencomplex De Ganzepoot. Onder het monument toont Westfront Nieuwpoort via unieke objecten, interactieve modules, persoonlijke verhalen en een 180°-projectie van het IJzerpanorama dit opmerkelijke stukje Nieuwpoortse geschiedenis.
Op het einde van uw bezoek kunt u via een lift op het Koning Albert I monument zelfs genieten van een 360°-zicht op zee, de kuststrook en de polders van de Westhoek.
Alle informatie over Westfront Nieuwpoort vindt u op www.visit-nieuwpoort.be/westfront.
Toegankelijkheid Westfront
Deze locatie werd gescreend volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methodiek. Meer info op toevla.vlaanderen.be > Bezoekerscentrum Westfront.
Bezoekerscentrum Westfront is toegankelijk voor personen met een beperking. Op vertoon van de European Disability Card geniet de persoon met een handicap van een speciaal tarief (€ 3,50 i.p.v. € 7).
Minder mobiele bezoekers
De toegang tot Westfront en het bezoekerscentrum zelf zijn volledig drempelloos. Aan de balie wordt een rolstoelgebruiker geïnformeerd over de ideale te nemen route en het gebruik van de lift. Er zijn diverse zitplaatsen en er is aangepast sanitair.
Vijf voorbehouden parkeerplaatsen zijn voorzien op de parking op de Kaai, ter hoogte van de Langebrug. Voor rolstoelgebruikers die aan de achterzijde van Westfront parkeren, zijn er twee manieren om Westfront te bereiken:
- Zij kunnen zich telefonisch bij Westfront Nieuwpoort aanmelden via tel. 058 23 07 33 (enkel tijdens de openingsuren) om toegang te krijgen via de dienstingang vlakbij de parkeerplaatsen.
- Zij kunnen een aangename wandeling maken rond het Koning Albert I monument en daartoe de brochure wandeling Westfront downloaden. Deze is ook gratis te verkrijgen aan de balie van Westfront Nieuwpoort.
Personen met een visuele handicap
Honden zijn in Westfront Nieuwpoort niet toegelaten. Geleide honden (assistentiehonden) zijn wel welkom.
Westfront Nieuwpoort
Westfront Nieuwpoort
Kustweg 2
nu gesloten opent morgen om 10 u.
8620 Nieuwpoort- Tel. 058 23 07 33
- westfront@nieuwpoort.be
- https://www.visit-nieuwpoort.be/nl/westfront/westfront-nieuwpoort