Sint-Bernarduskerk

Locatie: Sint-Bernardusplein

De Sint-Bernarduskerk in Nieuwpoort-Bad bevindt zich op enkele tientallen meters van de Zeedijk. Het is de enige kerk langs de Belgische kust waarvan het hoofdportaal rechtstreeks op zee uitkijkt.

De eerste Sint-Bernarduskerk werd opgetrokken in 1877 in opdracht van grootgrondbezitter Benjamin Crombez. Hij zag het gebedshuis als een plek voor álle religies en geloofsgemeenschappen. Het gebouw werd vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De bestaande neoromaanse kerk dateert uit 1923. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw het zwaar te verduren. De herstellingen van 1947 bepalen dan ook mee het huidig uitzicht.

De gevels in gele baksteen rusten op een arduinen sokkel. Het stilistisch onderscheid met de gotische kerken van Nieuwpoort-Stad, Ramskapelle en Sint-Joris is in één oogopslag duidelijk. In de romaanse stijl domineert immers de rondboog terwijl de ornamentiek doorgaans minimaal is. Nochtans is de stijlzuiverheid enigszins geschaad door het gebruik van steunberen tegen de torenromp en de zijbeuken, een element uit de gotiek.

In 2012 onderging de Sint-Bernarduskerk een grondige restauratie. Daarbij werden onder andere de gevels van het gebedshuis aangepakt.

In de inkomhal van de Sint-Bernarduskerk hangt het kunstwerk Optocht des Nederlandschen Legers naar Oostende. De prenten verwijzen naar de opmars van Prins Maurits van Nassau en zijn leger richting Oostende, na de overwinning in de Slag bij Nieuwpoort op 2 juli 1600. De tekeningen tonen hoe 885 personen, vooral Utrechtse studenten, op 16 juni 1836 deze bijzondere optocht naspelen.