Onzichtbaar Landschap

Onder de noemer Onzichtbaar Landschap brengen 24 kunstwerken, verspreid over de Westhoek,  verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Deze kun je bezichtigen op plaatsen waar meer dan 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om de soldaten te bevoorraden.

Vergankelijke kunst

Zes kunstenaars gingen aan de slag met natuurlijke materialen, gaande van wilgentenen en hout tot was en staal. Ze creëerden voor elke verdwenen plek een unieke herinnering aan het verhaal uit de Eerste Wereldoorlog.

De catalogus Onzichtbaar Landschap bundelt alle werken en de making of en is vanaf de zomervakantie te koop in elke toeristische dienst van de Westhoek. De werken zijn te zien vanaf zondag 4 juni 2023 en blijven tot eind augustus 2024 het landschap sieren. Via de ErfgoedApp komt u als bezoeker nog meer te weten over de lokale geschiedenis en de kunstwerken.

Vluchtend Paard

In Nieuwpoort wordt het Rubber House Cemetery in herinnering gebracht. Deze inmiddels verdwenen Britse begraafplaats lag op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van wat vandaag de Watersportlaan is. Op 7 augustus 1917 werden hier 16 mannen van de 1/5th Duke of Wellington's (West Riding Regiment) begraven. Zij werden na de Groote Oorlog overgebracht naar het Ramscapelle Road Military Cemetery.

Op de exacte plek van het Rubber House Cemetery kan anno 2023 geen kunstwerk worden geplaatst. Alternatieve locatie is de site bij bezoekerscentrum Westfront. Hier kun je het werk Vluchtend Paard van Klaas Bullynck bewonderen. Het werk staat symbool voor de zeven miljoen paarden die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verken op de fiets

Geprikkeld om de werken te ontdekken? Spring op de fiets en verken de Westhoek aan de hand van zes fietstochten langs de landschapskunstwerken die het verhaal van het onzichtbaar landschap opnieuw zichtbaar maken. Je vindt de fietstochten in de pocket van Westtoer in elk toeristisch kantoor in de Westhoek, of je kan fietsen onder begeleiding van de ErfgoedApp. De routes volgen de knooppunten van het fietsnetwerk. Een overzicht van de routes vind je op www.onzichtbaarlandschap.be.

Onzichtbaar Landschap is een realisatie van het Regionaal Landschap Westhoek met gewaardeerde steun van Cultuuroverleg IJzervallei, Cultuuroverleg Viertoren, Cultuuroverleg 7, IOED Ginter, IOED Polderrand en de steden en gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik en Zonnebeke.