Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkapel

Locatie: kruispunt van de August Oleffelaan, Emile Verhaerenlaan en Georges Eekhoudlaan

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen (Duinenkapel) in de Simli-wijk is een bindingsoord tussen Polder en Bad. Ze werd opgericht in opdracht van het echtpaar Cesar Pylyser-Aline Sinnaeve, als dank na een gedane belofte voor het welslagen van een heelkundig ingrijpen. De plechtige inwijding door pastoor Alfons Vanden Berghe gebeurde op 1 mei 1938.

De Duinenkapel groeide uit tot een drukbezocht Mariaoord. Vooral in de oorlogsjaren kwam de Nieuwpoortse bevolking er dikwijls bijeen om gezamenlijk hulp te zoeken bij Onze-Lieve-Vrouw. In de jaren 50 waren er in de meimaand regelmatig parochiaal ingerichte rozenkransoefeningen.

Mariabeeld

Dit prachtig witstenen beeld is een kopie van Pieter Pepers’ (1730-1785) marmeren origineel in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Het kunstwerk in renaissancestijl stelt Maria voor die het kindje Jezus leert lopen.

Wanneer op het einde van de Tweede Wereldoorlog de toegang tot de duinen door de Duitsers werd verboden en op vele plaatsen in dit gebied landmijnen werden geplaatst, werd het Mariabeeld tijdelijk overgebracht naar de Sint-Bernarduskerk.

In 1958 werd het oorspronkelijke beeld vernield. Het werd nadien vervangen door een nieuw exemplaar. Dit beeldhouwwerk werd in 1958 vervaardigd in het Brugse atelier Dupont. Tijdens een grote plechtigheid in datzelfde jaar werd het nieuwe Mariabeeld ingewijd door pastoor Pieter Declercq. De stukken van het vernielde beeld vindt men nu in een nis in de Duinenkapel.

Bas-Reliëfs

Links en rechts van het Mariabeeld bevinden zich nog twee kleinere kunstwerken. Ze werden in 1995 gemaakt door Bert Bijnens (1920-2010).

Bijnens was volkskundige, etser, lino-snijder en keramist. Het volksleven, de sages en legendes aan beide kanten van de Schreve vormden z’n grootste inspiratiebron. Achter elk kunstwerk schuilt een typisch volksverhaal.