Nieuwpoort schenkt 1.000 jonge inwoners een gratis UiTPAS

Nieuwpoort is in het najaar van 2023 van start gegaan met de UiTPAS. Iedere Nieuwpoortse jongere van 0 tot en met 18 jaar heeft van de Stad een gratis gepersonaliseerde kaart gekregen. In totaal gaat het om een duizendtal exemplaren. Deze actie moet de voordelen van de UiTPAS kenbaar maken aan de Nieuwpoortse jeugd. 

De UiTPAS is een persoonlijke spaar- en voordeelkaart voor een optimale vrijetijdsbeleving, dit voor alle leeftijden. Meer dan 4.000 vrijetijdsorganisaties en lokale besturen in Vlaanderen en Brussel werken ermee. Sinds september 2023 is Stad Nieuwpoort ook een UiTpartner. De coördinatie van het UiTverhaal in de Westhoek ligt in handen van de intergemeentelijk samenwerkingsverband Viertoren. 

Nieuwpoortse kinderen en jongeren van 0 tot en met 18 jaar hebben recht op een gratis UiTPAS. Daarbovenop genieten zij als kaarthouder van maar liefst 50 % korting bij culturele voorstellingen of films in Centrum Ysara en de City en bij activiteiten in bezoekerscentrum Westfront.

Ondanks de vele voordelen én de mogelijkheid om kosteloos een kaart af te halen, leek deze jeugdige leeftijdsgroep de weg naar de UiTPAS nog niet gevonden te hebben. Daarom pakt de Stad het anders aan, verklaart schepen Ann Gheeraert die namens Stad Nieuwpoort in Viertoren zetelt.

“We vinden het belangrijk dat elke Nieuwpoortse jongere het lokale vrijetijdsaansbod optimaal kan beleven. Zowel zaken die door de Stad zelf worden ingericht als door tal van clubs en verenigingen die het UiTconcept hebben omarmd. De UiTPAS en de voordelen die eraan gekoppeld zijn, maken dat de drempel om ergens aan deel te nemen drastisch wordt verlaagd. Zo wordt Nieuwpoort ook inclusiever. Toch zijn de voordelen van de UiTPAS nog niet echt gekend bij onze jongeren. Als Stad hebben we hen daarom de hand gereikt. Iedere jonge Nieuwpoortenaar tot en met 18 jaar kreeg een gratis UiTPAS toegestuurd, goed voor een duizendtal nieuwe pashouders. Zo ondervinden zij allen dezelfde vrijetijdsopportuniteiten. We hopen dat ze deze mooie attentie ten volle zullen benutten.”

Hoe werkt de UiTPAS?

In Nieuwpoort kun je de UiTPAS gebruiken bij verschillende vrijetijdsactiviteiten die door de Stad worden ingericht. Punten omruilen kan bij de stedelijke bibliotheek, de Jeugddienst, de Sportdienst, de Dienst Cultuur en de Dienst Toerisme.

De kaarthouder kan bij deelname aan een bepaalde activiteit, in Nieuwpoort of elders, punten sparen. Deze verzamelde punten ruil je om tegen mooie voordelen zoals korting op een toegangsprijs, een gratis gadget of een drankje.

De UiTPAS kost 5 euro voor volwassenen, voor Nieuwpoortse jongeren tot en met 18 jaar is deze gratis. Een UiTPAS kun je verkrijgen bij de aankooppunten van Stad Nieuwpoort: de Dienst Toerisme en de stedelijke bibliotheek.

UiTPAS aan kansentarief

Inwoners van Nieuwpoort die het financieel moeilijk hebben, kunnen een UiTPAS met kansentarief aanvragen. De aanvraag verloopt hiervan via Het Sociaal Huis en is volledig gratis. Met het kansentarief krijg je 80 % korting bij tal van vrijetijdsactiviteiten. Wie denkt in aanmerking te komen voor de UiTPAS met kansentarief kan langsgaan bij Het Sociaal Huis, Astridlaan 103. Of vraagt meer informatie via sociaalhuis@nieuwpoort.be of tel. 058 22 38 10.  

Meer over de UiTPAS lees je op www.nieuwpoort.be/uitpas. Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en evenementen waarbij je de kaart kunt gebruiken, vind je op www.uitinvlaanderen.be.