Junior Lifeguards maken zich klaar voor de toekomst

1
jun
2024

Billie (9) woont in Alveringem samen met haar ouders en zussen Fien (15) en Basje (17). Haar oudste zus wordt binnenkort redder op het strand. Billie staat te popelen om meer te leren over de zee en het strand. Victor (15) is afkomstig uit Everberg en heeft een grotere broer Matis (18). Als sportieve jongeman is het strand zijn speelplein. Nona (8) vertoeft samen met haar ouders en broer Tiez (5) in Oostduinkerke. Nona is een echte waterrat en niet weg te slaan uit de zee. Tot slot spraken we ook nog Douwe (11) uit Nieuwpoort, hij heeft een broer Celle (10) en zus Lobke (6). Douwe is een koele kikker en bijna élke week terug te vinden op het strand.

Ga je vaak naar de zee of het strand?

BILLIE: In de zomer gaan wij naar het strand met het hele gezin. Ik hou ervan om in het zand te spelen en te zwemmen in de zee.
VICTOR: We gaan bijna elke vakantie naar de zee. Nagenoeg elke dag vind je ons op het strand.
NONA: Ja, meestal in de zomer en in de vakanties. Ik speel heel graag in het zand. Samen met mijn mama verkoop ik ook bloemen in mijn bloemenkraam.
DOUWE: Ik ga meestal elke week naar het strand, meestal op woensdagnamiddag met mijn mama of oma. Ik hou er dan van om te gocarten of te ravotten in het zand.

Heb je ooit al eens in de zee gezwommen?

BILLIE: Ja, maar meestal vind ik het wel heel erg koud. Bang van het water ben ik wel niet.
NONA: Ja, ik vind zwemmen in zee totaal niet eng.
DOUWE: Eigenlijk zwem ik niet zo heel graag in de zee. Het kan ook wel gevaarlijk zijn. Maar bang ben ik niet.

Waarom kan de zee of het strand gevaarlijk zijn?

BILLIE: Er zijn soms hele hoge golven. Het is dan belangrijk dat je goed kunt zwemmen want anders zou je kunnen verdrinken.
DOUWE: Er is soms sterke stroming op het water die je verder in zee kan meeslepen als je niet goed kunt zwemmen.

Wil je graag redder worden?

BILLIE: Ik zou graag deel uitmaken van de EHBO-werking. Je kunt mensen dan ook heel goed verder helpen.
VICTOR: Ja, heel graag. Het is een mooie studentenjob want je bent  elke dag op het strand.
NONA: Zeker. Ik wil graag mensen kunnen redden.

Wat denk je dat een redder juist doet?

BILLIE: Zij moeten ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt op het strand.
VICTOR: Zij zijn de hele dag op het strand en zorgen ervoor dat er een oogje in het zeil wordt gehouden en mensen in nood geholpen kunnen worden.
NONA: Ze redden mensen in nood.
DOUWE: De redders controleren of alles goed gaat. Mocht er iemand verdrinken, schieten ze in actie om die persoon te redden.

Waarom is het project van Junior Lifeguards zo belangrijk denk je?

VICTOR: Ik vind het heel belangrijk dat deze cursus bestaat. Zo weet je al een beetje hoe je moet reageren als er iemand in nood is of ken je de gevaren van de zee wat beter. Zwemmen en bewegen vormen een belangrijk onderdeel van de cursus.

Ben jij actief bezig?

BILLIE: Ja, ik hou heel veel van zwemmen en ben ook lid van een zwemclub.
VICTOR: Ik ben vaak sportief bezig. Sinds een jaar volg ik nu bijvoorbeeld MMA-lessen waarbij ik technieken uit meerdere vechtkunsten aangeleerd krijg.

Wat zou je graag kunnen na deze cursus?

VICTOR: Ik zou graag mogelijke gevaren sneller leren opmerken en beter kunnen zwemmen. Dat zal me ook een betere redder maken eens het écht zo ver is.
DOUWE: Me veiliger voelen in het water. Goed kunnen zwemmen in de zee is heel belangrijk.

Inschrijven voor de Junior Lifeguards gebeurt via www.nieuwpoort.be/ junior-lifeguards. Er is geen uiterste inschrijfdatum, aanmelden kan tot de groepen volzet zijn.  Per leeftijdscategorie kunnen 20 kinderen deelnemen.