Inheemse bomen en struiken

Inheemse bomen en struiken

Wist u dat een inheemse zomereik meer dan 400 soorten insecten en andere dieren onderdak kan bieden?

Bij een Amerikaanse eik zijn dat er amper 20. Doordat de zomereik hier al eeuwen samenleeft met deze soorten zijn ze bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Verder zijn ze uitstekend aangepast aan onze bodem en ons klimaat. Uitheemse planten die veel later naar hier kwamen, bieden deze voordelen niet.

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste keuze te maken in de vele duizenden soorten bomen en struiken, die vandaag verkrijgbaar zijn. Daarom stelde Stad Nieuwpoort een lijst samen met meer dan 60 inheemse bomen en struiken, compleet met extra informatie over de grootte, gewenste bodem, vocht- en lichtomstandigheden, zout- en windbestendigheid en mogelijke snoeivormen.

U kunt de lijst hiernaast downloaden. Kies voor de pdf als u deze gemakkelijk wenst af te drukken. Het excelbestand laat u toe om de lijst te sorteren. De vetgedrukte soorten in de lijst komen van nature inheems voor in de directe omgeving van Nieuwpoort, de andere soorten zijn algemeen inheems voor Vlaanderen en Nederland.

De juiste plant op de juiste plaats

Als u van plan bent om bomen en struiken aan te planten, raden we aan om eerst goed naar de bodemomstandigheden te kijken. De kans op slagen is namelijk veel groter als de gekozen soort geschikt is voor de standplaats.

Meer info over bodemanalyse: https://velt.nu/bodem-analyseren-en-verbeteren. Op basis van de resultaten kunt u dan een eerste selectie maken uit de lijst. Kijk daarnaast zeker ook naar de vochthuishouding (nat/droog), de hoeveelheid beschikbaar licht (zon/schaduw) en de ruimte die een volwassen plant nodig zal hebben.

Hebt u eenmaal een keuze gemaakt, dan kunt u ook kiezen voor autochtoon plantgoed. Dit is plantgoed dat afkomstig is van bomen op struiken die zich hier sinds de laatste ijstijd natuurlijk hebben verjongd. Ze zijn hierdoor zeer goed aangepast aan de groeiomstandigheden in Vlaanderen en vormen een belangrijke historische bron van genetische informatie. U kunt ze verkrijgen bij bosboomkwekers met het kwaliteitslabel Plant van Hier.

Meer info over Plant van Hier: https://www.natuurenbos.be/dossiers/kwaliteitslabel-plant-van-hier.