Herinrichting groenzones langs de Frontzate

Dit voorjaar werden twee zones langs de Fronzate aangepakt. De onthaalzone Astridlaan en de groenzone bij woonzorgcentrum De Zathe kregen naast een ecologische functie ook een recreatieve functie. De realisatie van deze twee zones kwam tot stand dankzij een goede samenwerking tussen Provincie West-Vlaanderen en Stad Nieuwpoort.

Flora en fauna langs de groene as

De Frontzate is één van de 9 voormalige spoorwegbeddingen die Provincie West-Vlaanderen inrichtte als ecologisch waardevolle, recreatieve verbinding. Het aangepast ecologisch beheer van de bermen, de keuze voor half-verharding in plaats van asfalt of beton, en de ruime breedte van de bermen spelen hierbij een belangrijke rol. Ook de ‘restpercelen’ langs de Frontzate dragen bij tot het ecologisch belang van de as. In deze hoekjes en kantjes worden verschillende soorten fauna en flora ondergebracht.

Vernieuwing onthaalzone Astridlaan

Deze zone bevindt zich ter hoogte van de Astridlaan, Onze Lieve Vrouwstraat en Oude Veurnevaart en werd ingericht als onthaalzone en als start- en infopunt voor de Frontzate.

Het gebied kreeg extra beplanting en er komen meer schuil- en nestgelegenheden voor vogels. Volgende plantsoorten krijgen een plaats in de onthaalzone: hazelaar, liguster gele kornoelje, sporkehout, boerenjasmijn, Gelderse roos en een honingboom.

Groenzone bij woonzorgcentrum De Zathe

Nabij woonzorgcentrum De Zathe ligt een smal perceel dat opnieuw een publieke functie kreeg. Deze zone verandert in een klein voedselpark. Bewoners en recreanten komen er tot rust in een groene omgeving. Dankzij speelelementen en een knusse cirkelvormige speelplek wordt het ook een aantrekkelijke plek voor kinderen.

Vogels, egels en andere wilde dieren kunnen er genieten van de vruchtdragende beplanting.