Erfgoedcollectie

In de regiocollectie van de bibliotheek vindt u een uitgebreide verzameling werken over Nieuwpoort en de regio (Veurne, De Panne, Koksijde en Middelkerke). Ook auteurs en kunstenaars die een link met Nieuwpoort hebben, krijgen een plaatsje.

Alle werken zijn toegankelijk voor het publiek. De mate waarin ze raadpleegbaar zijn, hangt af van de zeldzaamheid van de werken. De collectie is op drie plaatsen ondergebracht. Via de catalogus kunt u zien waar een bepaalde titel zich bevindt.

In de bibliotheek zelf

De courante werken (romans, poëzie en non-fictie) worden in de bibliotheek in één rek ondergebracht. De meeste van deze titels kunnen worden uitgeleend, al zitten er ook leeszaalwerken tussen. 

Magazijn

In het magazijn staan oudere werken, waarvan sommige kunnen worden uitgeleend. Titels waarvan de bibliotheek slechts één exemplaar bezit, zijn enkel raadpleegbaar.

Ook deze titels kunt u via de catalogus opzoeken. Bijvoorbeeld: zoek je in de catalogus op het trefwoord 'Nieuwpoort geschiedenis', dan krijg je een overzicht van wat er over dit onderwerp in de collectie zit.

Bureau bibliothecaris

Hier staan de zeldzame werken die nooit ontleend worden. Wilt u ze raadplegen, dan maakt u vooraf een afspraak. Van een aantal van deze werken werd een kopie gemaakt die wel kan worden ontleend.

Naast boeken verzamelt de bibliotheek ook persknipsels over auteurs, oude toeristische brochures, catalogi van tentoonstellingen in Nieuwpoort, informatie over Nieuwpoortse verenigingen, affiches, uitnodigingen etc.

Moet u een werkstuk maken over een Nieuwpoorts onderwerp of bent u op zoek naar informatie over het verleden van Nieuwpoort en zijn inwoners? Dan helpt de bibliotheek u graag verder. 

Sinds april 2009 worden regelmatig pareltjes uit de regiocollectie tentoongesteld in de bibliotheek. Dit onder de noemer 'Nieuwpoortse gewrochten'. 

Meer info?

Evelyne De Pauw (bibliothecaris) en Chantal Bekaert
Kokstraat 18A
T 058 22 30 40
bibadmin@nieuwpoort.be