COVID-certificaat

Een COVID-certificaat is het digitale bewijs dat iemand tegen COVID-19 is ingeënt

Voorwaarden

Binnen België en Europa wordt het COVID-certificaat niet meer gebruikt als voorwaarde voor reizen of bezoeken van openbare gebouwen. Ook de meeste andere landen hebben covid-certificaten of covid-testen afgeschaft als verplichting bij inreizen.

  Verschillende coronacertificaten:

  Er zijn 3 types certificaten:

  • Vaccinatiecertificaat: U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het gebruikte vaccin, om de hoeveelste prik het gaat en wanneer u deze prik ontving.
  • Testcertificaat: Er worden geen testcertificaten meer opgemaakt sinds maart 2024.
  • Herstelcertificaat: Er worden geen herstelcertificaten meer opgemaakt sinds maart 2024.

  Waar kan ik mijn certificaat gebruiken?

  Momenteel hebt u binnen Europa geen certificaat meer nodig. U vindt actuele regels over welke landen welke certificaten nog vereisen voor toegang of gebruik in het land terug bij reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

  Procedure

  Hoe aanvragen?

  U kan uw COVID-certificaat digitaal downloaden. Dit kan via mijnburgerprofiel.be (u vindt het terug onder de tab ‘Uw Gegevens’, en daar kiest u voor de categorie ‘Welzijn en Zorg’ of in de Covid Safe app.) Om aan te melden maakt u gebruik van uw eID of andere geactiveerde digitale sleutels. Is digitaal geen optie?

  Voor vaccinatiecertificaten kunt u een verzending per post vragen. Houd rekening met een verzendtijd van ongeveer een week. Contacteer hiervoor 1700.

  Welke gegevens?

  Het digitaal coronacertificaat bevat alleen noodzakelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode. Het gaat om een beperkt aantal noodzakelijke gegevens, die niet mogen worden opgeslagen door de bezochte landen.

  Daarnaast bevat het coronacertificaat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.

  Bedrag

  Kost

  Het COVID-certificaat is gratis.

  Opgelet!

  Er doen momenteel phishing mails de ronde die melden dat er "urgente document(en) in uw 'My e-Box in verband met uw COVID-certificaat" ter beschikking staan. Met een frauduleuze link proberen deze mails persoons- en bankgegevens van de ontvanger los te krijgen.

  De mails zijn opgemaakt in de huisstijl van het Agentschap Zorg en Gezondheid, met vermelding van logo, campagnebeeld en ondertekening door administrateur-generaal Dirk Dewolf.

  Het afzenderadres wil de indruk wekken dat de mails afkomstig zijn van doclr, een mutualiteit of een overheidsinstantie.

  Om uw COVID-certificaten te raadplegen of te downloaden is het nooit nodig uw bankgegevens of andere persoonlijke informatie in te geven.
  U kan uw certificaten raadplegen via beveiligde aanmelding (bv. met Itsme of eID) via mijngezondheid.bemyhealthviewer.be of mijnburgerprofiel.be.

  Blijf dus alert en klik zeker niet op links als je deze niet vertrouwt.