Nieuwe brandweerkazerne
De stad Nieuwpoort en Brandweer Westhoek plannen de bouw van een nieuwe brandweerkazerne op een strategische locatie langs de Albert I laan, ter hoogte van kinderboerderij De Lenspolder. Deze beslissing volgt na een grondige analyse van acht mogelijke locaties. De gekozen site biedt de beste bereikbaarheid, laat een snellere hulpverlening toe en voldoet aan de ruimtelijke en operationele vereisten.
Heeft u suggesties of vragen? Vul het formulier in via de blauwe knop op deze pagina.
Verouderde infrastructuur en te lange aanrijtijden
De huidige brandweerkazerne in de Gasstraat is sinds 1967 in gebruik. Oorspronkelijk was de locatie in het stadscentrum ideaal, maar door de sterke evolutie van Nieuwpoort voldoet die keuze vandaag niet meer. De stad kende een bevolkingsgroei van 40% en telt inmiddels zo’n 11.400 inwoners. Nieuwpoort-Bad groeide sterk door de opkomst van hoogbouw, met een stijging van 1.385 inwoners in 1990 tot 2.339 in 2024.
De veranderde stadsstructuur en bevolkingsspreiding zorgen voor langere aanrijtijden. Vrijwillige brandweerlieden doen gemiddeld 5 minuten over de verplaatsing van thuis naar de kazerne. Vervolgens duurt een interventie naar de linkerkant van Nieuwpoort-Bad gemiddeld 9 minuten. Richting de rechterkant, nabij de havengeul, loopt dit op tot 10 minuten. Deze cijfers zijn theoretisch en houden geen rekening met verkeersdrukte, waardoor in de praktijk de maximale responstijd van 15 minuten regelmatig overschreden wordt.
De bestaande kazerne is bovendien te klein voor de huidige taken. Zo staat post Nieuwpoort in voor het reinigen en onderhouden van persluchtmateriaal van meerdere brandweerposten in de regio – een taak waarvoor de infrastructuur onvoldoende ruimte biedt.
Strategische nieuwe locatie met grote tijdswinst
De nieuwe kazerne aan de Albert I laan ligt op gronden in eigendom van de stad, en binnen een zone die volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan als woongebied bestemd is. Hierdoor kan het project sneller gerealiseerd worden zonder planwijzigingen.
De site biedt drie verschillende toegangswegen, waardoor het volledige grondgebied van Nieuwpoort efficiënter kan bediend worden. Vanuit de nieuwe locatie zullen interventies richting Nieuwpoort-Bad aanzienlijk sneller verlopen: gemiddeld 5 minuten naar de rechterkant en 8 minuten naar de linkerkant. Ook de vrijwilligers zullen gemiddeld een halve minuut sneller bij de kazerne kunnen zijn na een oproep.
Om files richting de vismijn te vermijden, wordt momenteel bekeken of hulpdiensten de trambedding kunnen gebruiken om rechtstreeks linksaf te slaan. Dit is vooral tijdens drukke zomermaanden van groot belang. Daarnaast wordt onderzocht of vrijwilligers de kazerne kunnen bereiken via alternatieve routes zoals de Jozef Cardijnlaan en de Elf Juli-wijk.
Minimale hinder voor de buurt
De impact op de omliggende wijken blijft beperkt. De locatie is omgeven door een groene buffer die het geluid van sirenes grotendeels opvangt. De brandweerpost Nieuwpoort voert gemiddeld slechts 5 à 6 dringende interventies per dag uit. Sirenes worden enkel gebruikt wanneer dat strikt noodzakelijk is, zoals bij het rijden door rood licht of om voorrang af te dwingen. In alle andere gevallen worden enkel de blauwe zwaailichten gebruikt.
Om de geluidsoverlast verder te beperken, wordt samen met het Vlaams Gewest bekeken om verkeerslichten aan de uitrit van de nieuwe kazerne te voorzien. Hierdoor kunnen voertuigen de kazerne verlaten zonder het gebruik van sirenes, tenzij het verkeer dat vereist.
Respect voor de groene omgeving
De geplande site beslaat 3.500 m², ruim voldoende om de brandweerpost te huisvesten en tegelijkertijd ruimte te voorzien voor parking en een groene inrichting. De minimumoppervlakte voor een volwaardige post bedraagt 2.200 m². Voor de realisatie zal een deel van een weide van de naastgelegen kinderboerderij worden ingenomen. Daarnaast moeten ongeveer 40 bomen verplaatst worden.
De stad engageert zich om deze bomen op een andere locatie binnen het stadsgebied opnieuw aan te planten en bekijkt ook of op de nieuwe kazernezone bijkomende aanplantingen mogelijk zijn. Op die manier blijft het groene karakter van de omgeving behouden.
Tijdlijn en participatie
De bouw van de nieuwe brandweerkazerne staat gepland in 2028. In datzelfde jaar zou ook de verhuis plaatsvinden. De stad organiseerde reeds meerdere infomomenten voor buurtbewoners en hulpverleners om toelichting te geven bij het project en vragen te beantwoorden. Die gesprekken leverden waardevolle inzichten op.
De komende maanden en jaren zullen alle betrokkenen regelmatig geïnformeerd worden via de officiële kanalen van de stad en Brandweer Westhoek. Ook in toekomstige fases blijven participatie en transparante communicatie centraal staan.
Met deze nieuwe infrastructuur krijgt Nieuwpoort een toekomstgerichte brandweerpost die inspeelt op de noden van een groeiende stad en haar inwoners verzekert van snelle en doeltreffende hulpverlening, nu én in de toekomst.
Waarom het perceel naast Kinderboederij De Lenspolder de beste keuze is voor iédere Nieuwpoortenaar?
In totaal werden maar liefst 11 locaties uitgebreid onderzocht. Hieronder leest u waarom de site langs de Albert I-Laan de voorkeur geniet en wat de voordelen zijn tegenover de andere onderzochte locaties.
Voorkeurslocatie
Site naast Kinderboerderij De Lenspolder - Albert I-Laan:
Deze locatie komt het best in aanmerking voor de nieuwe brandweerkazerne. Via deze locatie raken hulpverleners gemiddeld in minder dan 5 minuten (4,46 minuten) op de kazerne en zijn ze binnen de vijftien minuten ter plaatse bij een interventie dankzij drie verschillende aanrijroutes en de toelating van De Lijn om de trambedding op een veilige manier te dwarsen. Met een dekkingsgraad van 99 procent en slechts een risico van 15 procent dat de hulpdiensten worden opgehouden door de tram is iedere Nieuwpoortenaar verzekerd van de snelst mogelijke hulp.
Aangezien de Stad eigenaar is van de grond, kan het bouwproces snel opstarten en zijn er weinig stedenbouwkundige beperkingen. Snel kunnen bouwen is absoluut noodzakelijk. Momenteel is de brandweer gehuisvest in een veel te kleine kazerne, die niet meer aan de huidige noden voldoet. En nog belangrijker: er gaat te veel kostbare tijd verloren bij interventies naar Nieuwpoort-Bad. Uit onze studie blijkt ook dat de nieuwe kazerne geen extra mobiliteitshinder zoals fileleed met zich mee zal brengen, juist dankzij die drie aanrijroutes. Op die manier kunnen de hulpdiensten op een veilige en vlotte manier op hun bestemming geraken.
Jammer genoeg verliest de kinderboerderij een stukje boomgaard en schapenweide. De bomen krijgen elders in de stad een nieuwe bestemming. We zullen er alles aan doen zodat de bomen op de nieuwe locatie een absolute meerwaarde zullen vormen.
Ook onderzocht, niet geselecteerd
Litto – Canadalaan:
De dekkingsgraad is hier 95%. Dat is helaas het enige positieve punt op deze site. Het bouwproces kan niet starten omdat het niet mogelijk is in de ambachtelijke zone een brandweerkazerne te bouwen. De grond en de aanrijwegen zijn geen eigendom van de stad. Een gedeelte van Nieuwpoort-bad, het militair kamp, Sint-Jorisdorp en het industrieterrein Sint-Joris zijn niet bereikbaar binnen de 15 minuten.
Voorts wil de eigenaar er zijn grond niet verkopen, wat gepaard zou gaan met liefst 15 jaar tijdsverlies. Een onteigeningsprocedure duurt minstens 8 jaar en de stedenbouwkundige voorwaarden wijzigen drie jaar. Dan pas kan er een bouwprocedure opgestart worden, wat ook nog eens drie jaar tijd in beslag neemt. Zolang mogen we in het belang van de hele Nieuwpoortse bevolking echt niet wachten.
Kattesas – Koolboeistraat:
Deze site heeft enkele voordelen, maar helaas ook heel wat nadelen. De gemiddelde aanrijtijd voor het brandweerpersoneel is 4,46 minuten en 99 procent van het grondgebied is gedekt. Alleen is er maar liefst 85 procent kans dat de hulpdiensten tijdens een interventie worden opgehouden door het tramverkeer. Het bouwproces kan er niet starten omdat het momenteel niet mogelijk is in de ambachtelijke zone een brandweerkazerne te bouwen. Er is maar één wegrijweg via het rondpunt, wat de kazerne zeer kwetsbaar maakt. Ook de nabijheid van Natura2000-gebied werpt een drempel op snel starten. De grond is geen eigendom van de stad, waardoor het zeker zes jaar zou duren om stedenbouwkundige voorwaarden te wijzigen en de bouwprocedure op te starten.
Gasstraat:
Blijven in de Gasstraat is geen optie. De dekkingsgraad bedraagt slechts 74%, terwijl er een minimum van 85% is vereist. Bijna het volledige gebied van Nieuwpoort-bad en de SIMLI zijn niet binnen de 15 minuten bereikbaar. De aanrijtijden voor de brandweer zijn bijna een halve minuut langer: 5.08 minuten. De kazerne ligt ook nabij een school.
Oud Belastingskantoor:
Via deze site is 90% van het Nieuwpoortse grondgebied gedekt, maar blijft een deel van Nieuwpoort-Bad niet bereikbaar binnen de vijftien minuten. Hierdoor vallen liefst 2.000 gezinnen uit de boot en zijn zij niet verzekerd van de snelst mogelijke hulp. De grond is in private handen, waardoor ook hier niet snel gebouwd kan worden.
Parking sociaal huis:
Net zoals op de site van het oud belastingskantoor is 90% van het grondgebied gedekt, maar is een deel van Nieuwpoort-Bad niet bereikbaar binnen de 15 minuten. Ook hier zullen 2.000 gezinnen niet verzekerd zijn van de snelst mogelijke hulp. Daarnaast is de grond vervuild vanwege een oude gasfabriek, het moeilijker te bouwen is. Ook de oppervlakte van de grond opo de hoek is zeer krap: 1.900 m², terwijl er idealiter 2.200m² nodig is.
Loodsen Vandenbussche:
Deze site garandeert slechts een dekking van 84%, te weinig om aan de vereiste 85% te voldoen. Een groot deel van Nieuwpoort-Bad en het militair kamp zijn niet bereikbaar binnen de 15 minuten. Voorts ligt deze site op grondgebied Oostduinkerke in agrarisch gebied en is het in private handen.
Watertoren – Kinderlaan:
De dekkingsgraad bedraagt hier 95%, alleen is de grond langs de Nieuwpoortse kant gebonden aan het Duinendecreet, waardoor bouwen onmogelijk is. Aan de andere kant zou de kazerne op grondgebied Oostduinkerke liggen. De aanrijtijden om in de kazerne te geraken voor de brandweermannen is hoger dan de site van de Litto, omdat deze locatie zeer decentraal geplaatst is. Het militair kamp, Sint-Joris-dorp en haar industrieterrein zijn niet op tijd bereikbaar binnen de 15 minuten.
Hoek Victorlaan-Dudenhofenlaan:
De dekkingsgraad bedraagt hier 93%, maar het militair kamp, Sint-Joris-Dorp, haar industrieterrein en Ramskapelle-Dorp zijn binnen de vijftien minuten niet bereikbaar. Voorts is de ene zijde (Zeemeermindreef) gebonden aan het Duinendecreet, waardoor bouwen onmogelijk is. De grond aan de andere kant is privaat.
Hoek Zandstraat-Genklaan:
Deze grond is volledig gebonden aan het Duinendecreet, waardoor bouwen onmogelijk is.
Centrum Ysara – Dienstweg Havengeul:
De dekkingsgraad bedraagt hier 91%. De gemiddelde aanrijtijd voor de brandweermannen ligt op 7,21 minuten, wat boven de vooropgestelde 5 minuten zit. Er wonen bijna geen brandweervrijwilligers ten noorden van de Victorlaan, waardoor deze site voor hen niet ideaal gelegen is. Bijna iedere brandweerman moet over de trambaan rijden, wat de aanrijtijd nog zal doen oplopen. De grond is niet eigendom van Stad Nieuwpoort en een stuk van Nieuwpoort-stad, Sint-Joris-dorp en het industrieterrein en Ramskapelle zijn niet binnen de 15 minuten bereikbaar. Tot slot zouden hier ook veel bomen sneuvelen.
Heeft u suggesties of vragen? Vul het formulier in via de blauwe knop op deze pagina.