Bezoekerscentrum Westfront

1914

De wereld is in oorlog.
De vlakte achter de IJzer staat onder water.
Een zinloze stellingenoorlog is begonnen.

Westfront Nieuwpoort toont u nu het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte, waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht.  Een verhaal over de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van sluizen en sassen.

De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen
is het Koning Albert I-monument aan de rand van het Sluizencomplex “De
Ganzepoot”.

Onder het monument heeft Nieuwpoort een eigentijds en interactief bezoekerscentrum ingericht. Een hoogtepunt van het bezoek is zeker de projectie van het tot leven gewekte IJzerpanorama, oorspronkelijk een schilderij van 115 m. lang bij 15 m. hoog.

Vergeet ook niet de lift te nemen naar de top van het Koning Albert I-monument zelf om er te genieten van het panorama over de kust en de polders van de Westhoek.

Momenteel, en dit nog tot 5 september, loopt in Westfront de tijdelijke tentoonstelling "Juul Filliaert, Mijn Oorlog".

Sluizencomplex De Ganzepoot

Het panorama van Bastien

Panorama Alfred Bastien

Meteen na de oorlog schilderde de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien een monumentaal panorama van de IJzerslag in oktober 1914.
Op een doek van 115 meter lang en 14 meter breed beeldde hij het hele front af, van de IJzermonding in Nieuwpoort tot het brandende Ieper en terug. In Westfront Nieuwpoort wordt dat doek digitaal getoond op een al even indrukwekkend scherm, in slowmotion en met deskundige toelichting.

Reserveer uw bezoek