Beaufort24 maakt deelnemende kunstenaars bekend

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer presenteren in 2024 de achtste editie van Triënnale Beaufort aan de Belgische kust. Achttien kunstenaars presenteren unieke werken in de negen deelnemende kustgemeenten. Curator Els Wuyts selecteerde de kunstenaars, die op vaak unieke plekken in de kustgemeenten hun beeldend werk zullen tonen. De achtste editie van de Triënnale Beaufort loopt van 27 maart tot en met 3 november 2024.

De achtste editie van Beaufort bouwt voort op de gekende elementen: nationale en internationale beeldende kunstenaars die unieke beelden creëren, die 24/7 toegankelijk en te bezoeken zijn. Samen vormen de kunstwerken een tentoonstelling in de publieke ruimte langs de hele kustlijn, 65 kilometer lang.

“De plek staat centraal in de editie van 2024”, vertelt curator Els Wuyts. “Het thema ‘Fabric of Life’ is dan ook een uitnodiging om bepaalde perspectieven of gekende vergezichten aan de kust open te vouwen en dat weefsel van relaties, slierten, lussen, vlechten, kabels, zwermen en schubben te ontknopen. Net zoals in een groots monument of een intiem kunstwerk meer dan één verhaallijn terug te vinden is en veelzijdige herinneringen of onontdekte waarden aan de oppervlakte komen drijven.”

De artistieke creaties integreren zich in de omgeving, en geven de plek waar ze te zien zijn een andere dimensie. Door de doordachte keuze van de curator, in overleg met de deelnemende kustgemeenten, van kunstenaars die passen bij het DNA van de respectievelijke locaties, belooft Beaufort24 een editie te worden die de kunst en de kust nog meer samenbrengt.

DNA van de kustgemeenten centraal

Curator Els Wuyts: “De nieuwe installaties zullen bewust, betekenisvol en bescheiden invloed uitoefenen op bestaande denkbeelden en gedachtegangen en in hun verbeeldingen bereikbaar, tastbaar of weerbarstig zijn. Aan een kruispunt, een glooiende duin, een stiltegebied of een eenvoudig rotonde, een vuurtoren of een waterkant. Of in het schuim van de getijden of de ondiepe poelen op het strand, langs de groeven in de vette landbouwgrond of nabij de voegen van die typische dijktegels langs de Belgische kust.”

“Beaufort24 schuift wat meer landinwaarts en biedt een reeks beeldende voorstellen langs de kusttram die havenzones, dorpskernen, markten, dijken, akkers en parken in één beweging met elkaar verbindt”, aldus Els Wuyts.

De artistieke selectie bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars:

  • Filip Vervaet (B) en Maëlle Dufour (B) in De Panne
  • Johan Creten (BE/FR) en Jorge Macchi (AR) in Koksijde-Oostduinkerke
  • Selva Aparicio (SP) en Alexandra Bircken (DE) in Nieuwpoort
  • Lucy + Jorge Orta (UK/AR) en Jef Meyer (B) in Middelkerke – Westende
  • Femmy Otten (NL) en Marius Ritiu (RO) in Oostende
  • Sara Bjarland (FIN) en Pei-Hsuan Wang (TAI) in De Haan-Wenduine
  • Romain Weintzem (FR) en Driton Selmani (KOS) in Blankenberge
  • Monika Sosnowska (PO) in Zeebrugge, en samen met Triënnale Brugge 24 wordt een tweede werk gepresenteerd
  • Richard Deacon (UK) en Lucie Lanzini (FR) in Knokke-Heist

Acht van de kunstwerken die tijdens Beaufort24 worden gepresenteerd, zijn permanente werken en laten zo ook het Beaufort Beeldenpark verder aangroeien. Met de nieuwe kunstwerken erbij zal het zo 50 kunstwerken tellen.

Unieke beleving

Beaufort24 positioneert de Kust opnieuw als een cultuur-toeristische bestemming. De Triënnale zal de Kust sterk in de kijker plaatsen in binnen- en buitenland. Ook voor de bewoners, dagtoeristen en tweede verblijvers is Beaufort24 een interessant initiatief om de regio te ontdekken.

“Triënnale Beaufort toont de diversiteit en de kwaliteit van de Kust als toeristische topbestemming, en dat het hele jaar door. Beaufort24 start met het begin van de paasvakantie en loopt tot het einde van de herfstvakantie 2024”, licht Sabien Lahaye-Battheu toe, als voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.“Kunst en cultuur vormen in het strategische beleidsplan voor de Kust een belangrijke pijler, en met Beaufort willen we de Kust gedurende een langere periode positioneren als een cultuurtoeristische bestemming. Beaufort onderscheidt zich door de unieke beleving: het is kunst in het decor van de Kust en de zee. Daarom is er ook een nauwe samenwerking met Toerisme Vlaanderen, om Beaufort24 en de kust in het buitenland als bestemming te promoten.”

Meer info: www.triennalebeaufort.be