2023 - Kunstprijs Pieter Braecke

Kunstprijs Pieter Braecke

De Nieuwpoortse Kunstprijs M.J. Moortgat-Keukelinck is een driejaarlijkse wedstrijd waarbij inwoners en personen van buiten Nieuwpoort hun artistieke talenten tonen. Voor editie 2023 werd de wedstrijd eenmalig omgedoopt tot de Kunstprijs Pieter Braecke, genoemd naar de Nieuwpoortse kunstenaar en beeldhouwer.

Het hoofdthema van dit cultureel concours was beeldende kunst waarbij de deelnemers zich dienden te meten met de artistiek erfenis van Braecke. Zijn werk vertoont kenmerken van art nouveau, symbolisme, realisme en expressionisme. Verder verweefde Braecke ook allegorische verwijzingen in zijn creaties.

Maar liefst 27 geselecteerde deelnemers aan de Kunstprijs lieten zich in diverse kunstvormen inspireren door het eclectische oeuvre van Pieter Braecke: John Anrijs, Natalie Arsenow, Linda Avet, Marie-Anne Bellefroid, Marc Billens, Hilde Boydens, Filip Callewaert, Anne Chaudoir, Monique Coppieters, Lander Daniels, Els Demey, Dirk D'Hulster, Joost Ghyllebert, Annemie Henkens, Birgit Niemegeers, Frédérique Nowé, Ivan Peel, Irène Philips, Lut Rossey, Sam Solooki, Koenraad Van Daele, Sabine Van Eynde, Mariek Vanbuel, Yasmin Verbist, Jeroen Vercruysse, Sebastien Vermeulen en Chris Vostes.

Hun werken stonden in Westfront in kunstzinnige dialoog met de verwezenlijkingen van Pieter Braecke zelf. De expo Kunstprijs Pieter Braecke liep van zaterdag 28 oktober 2023 tot en met zondag 7 januari 2024.

Jury- en publieksprijs

Aan het concours was een prijzenpot van maar liefst 2.500 euro verbonden, die tijdens de finissage op donderdag 4 januari 2024 werd uitgereikt door een professionele vakjury. De jury bestond uit Beaufort24-curator Els Wuyts, schilder en beeldhouwer Yves Velter en fotografe Nele Van Canneyt. Zij verdeelden de juryprijs van 2.500 euro onder drie kunstenaars.

Uit de 27 geselecteerde kunstenaars duidde de vakjury Dirk D’Hulster aan als eindwinnaar. Hij kreeg 1.000 euro prijzengeld. Koenraad Van Daele en Irène Philips eindigden op een gedeelde tweede plaats, goed voor elk 750 euro. Els Demey, Sam Solooki en Mariek Vanbuel kregen een eervolle vermelding. Het werk De Verheerlijking wist expobezoekers het meest te bekoren en leverde kunstenares Frédérique Nowé de publieksprijs van 250 euro op.