2017 - Paard en Koning

2017

Paard & Koning

Paard & Koning

Master, Majestic, Funchal, Miss en Ténériffe. Zo heetten de vijf paarden van Koning Albert I. Op één van deze paarden kwam hij in oktober 1914 in Nieuwpoort-Bad toe. Een ander, met het fiere hoofd van een schaakpion, is vereeuwigd in een bronzen ruiterstandbeeld in Nieuwpoort.

Een paard maakt van een standbeeld een ruiterstandbeeld. De ruiter wordt geduld en toeschouwers mogen omhoog kijken. In Nieuwpoort kijken ze op naar een weerbarstige en visionaire vorst. Een vorst die het niet moest hebben van zijn kroon of helm. Dit aspect komt duidelijk tot uiting in het beeld.

In 1917, in volle oorlog, waren auto's, vrachtwagens en vliegtuigen belangrijker dan het paard dat nog enkel als lastdier aan het front stierf. Koning Albert I maakte een ruitersportret van zijn paarden en reserveerde hen voor de Bevrijdingsfeesten van het jaar erop. Hij verscheen aan de IJzer te paard, maar in 1918 vertrok hij uit De Panne met de auto nadat hij per vliegtuig zijn soldaten in het bevrijde gebied was gaan groeten.