Zeehonden

Nieuwpoort is the place to be voor zeehonden. De dieren laten zich vooral zien op ons strand of in de haven. Ze komen hier een tijdje verpozen, vooraleer ze terug het ruime sop kiezen.  Aan de Belgische Kust komen twee soorten zeehonden voor: de gewone en de grijze zeehond. Dit is geen bedreigde diersoort maar wel een beschermde diersoort. 

Zeehonden worden tijdens hun rust op het strand helaas vaak door mensen verstoord. Het onverstoord kunnen rusten op het strand is zeer belangrijk voor de zeehond.

Waar houdt u als wandelaar rekening mee?

  • Spot u een zeehond op het strand dan bewaart u minimum 30 meter afstand tussen u beiden.
  • Hou uw hond aan de leiband en blijf eveneens op minstens 30 meter afstand.
  • Bel onmiddellijk het NorthSealTeam op volgend nummer: tel. 0491 74 32 78 .

Wat doen de vrijwilligers van het NorthSealTeam? 

  • Zij sturen zo vlug mogelijk één of meer vrijwilligers ter plaatse om een perimeter in te stellen zodat de zeehond niet belaagd wordt door een mens en/of hond.
  • Zij controleren of het dier gezond is en staan in rechtstreeks contact met het Sea Life. Indien nodig komt het Sea Life ter plaatste om het zeehondje te verzorgen of op te halen.
  • De vrijwilligers blijven ter plaatse tot de zeehond terug in zee gaat en beantwoorden uw vragen indien nodig. 

Meer info:

Nieuwe regels rond netten

Er werd beslist dat amateurvissers in Belgische wateren geen kieuw- en warrelnetten meer mogen gebruiken vanuit pleziervaartuigen. Dergelijk type netten is bijzonder gevaarlijk voor het leven in de Noordzee. Ze hangen laag tegen de bodem, waardoor zeehonden en andere zeezoogdieren er gemakkelijk in verstrikt raken. Uiteindelijk geraken ze niet meer boven om te ademen en komen ze op onfortuinlijke wijze aan hun eind.