Voortaan draagt iedereen mondmasker in Nieuwpoort, Koksijde en De Panne

25
jul
2020

Vanaf 8 uur maandagochtend 27 juli 2020 draagt iedereen in Nieuwpoort, De Panne en Koksijde een mondmasker op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dat hebben de burgemeesters van de drie Westkustgemeenten beslist. Ook wie fietst op de Zeedijk of in winkelstraten draagt voortaan een masker. De politiediensten zullen hierop toezien en streng optreden.

Winkelstraten zijn: Albert I laan, Lombardsijdestraat, Marktstraat, Marktplein, Oostendestraat, Langestraat en Ventweg Kaai.

Wanneer is het mondmasker niet verplicht? 

  • tijdens verplaatsingen met de auto, gemotoriseerde voertuigen;
  • tijdens het fietsen (wèl dus op de Zeedijk en in de winkelstraten);
  • op het strand (wèl in de horecazaken);
  • in de natuurgebieden (Simli-duinen, Kartuizerduinen, natuurreservaat De IJzermonding, Koolhofputten). De stadsparken en het Spaarbekken zijn geen natuurgebied. Daar moet je een mondmasker dragen.
  • tijdens intensieve sportactiviteit (wèl bij wandelen);
  • tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen;
  • tijdens eten en drinken;
  • wie over een medisch attest beschikt dat stelt dat een mondmasker dragen niet kan.
  • kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen.

Sinds de federale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli hebben de lokale besturen meer slagkracht gekregen in de strijd tegen covid19. De burgemeesters van De Panne (Bram Degrieck) Koksijde (Stéphanie Anseeuw wnd. na overleg met Marc Vanden Bussche) en Nieuwpoort (Geert Vanden Broucke) kunnen hierdoor deze nodige stappen nemen in hun gemeenten.


Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Dit is eenvoudig, uniform èn duidelijk. We weten dat onze inwoners èn bezoekers dit zullen volgen om zo bij te dragen in het tegengaan van de verspreiding van het virus. Het is menens, de speeltijd is echt voorbij!”

Stéphanie Anseeuw (Koksijde): “We willen onze inwoners, tweede residenten en toeristen beschermen, we doen er alles aan om het veilig en gezond te houden en hopen zo deze zomer te redden. Tope sterk! We blijven er samen voor gaan.”

Bram Degrieck (De Panne): “Hierbij nemen de lokale besturen de verantwoordelijkheid over van de federale overheid, die talmt.  Het toont de slagkracht van lokale besturen in tegenstelling tot het logge werken van de hogere overheden.  Better safe than sorry.”