Voorbereidingswerken nieuw Jeugd- en Sportcomplex in Nieuwpoort begonnen

De voorbereidingswerken voor het nieuw Jeugd- en Sportcomplex zijn van start gegaan. Het oude jeugdcentrum maakt plaats voor een multifunctionele sporthal en interactieve jeugdvleugel. Tijdens de werken verhuist de jeugd- en sportwerking naar en rond de voetbalkantine in het sportpark. Tegen de zomer van 2024 zou het project afgerond moeten zijn.

Stad Nieuwpoort is van start gegaan met de afbraak van het oude jeugdcentrum. De komende twee weken wordt de overige infrastructuur op deze site gesloopt en wordt het terrein bouwklaar gemaakt. In januari 2023 wordt gestart met de feitelijke bouwwerken. Doel is om het project klaar te hebben tegen de zomer van 2024. De uitvoering van het project ligt in handen van aannemersbedrijf Stadsbader NV. Het totale kostenplaatje wordt berekend op 14.594.474,73 euro.

Het slopen van het oude gebouw is de eerste stap richting het nieuwe Jeugd- en Sportcomplex”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Het gebouw wordt het bruisende hart van het stedelijk sportpark De Lenspolder én het brandpunt van Nieuwpoort als sport- en jeugdvriendelijke kuststad. Met dit topproject zorgen we voor een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor kinderen, jongeren en sportievelingen in onze stad.”

Sport- en jeugdwerking blijft verzekerd

“Tijdens de werkzaamheden doen we er als Stad alles aan om ons sport- en jeugdaanbod en de dienstverlening op peil te houden”, vertelt schepen van Jeugd en Sport Bert Gunst (CD&V). “Het is belangrijk dat onze inwoners, ook tijdens de grote veranderingen die op til zijn, op het sportpark terechtkunnen voor een waardevolle vrijetijdsbeleving.”

Om onze jeugdwerking te garanderen, hebben we voor een locatie gekozen waarbij alle jeugd gecentraliseerd werd. Zo krijgen de Sport- en Jeugddienst hun onderdak in de voetbalkantine op het sportpark en blijven ze nauw betrokken bij alle sport- en jeugdactiviteiten die er plaatsvinden.

Tal van activiteiten die specifiek op jongeren en kinderen gericht zijn, vinden ook onderdak in de voetbalkantine. Concreet gaat het onder andere om de Techniekacademie, de buitenschoolse kinderopvang De Panger en de tiener- en speelpleinwerking.

Jeugdhuis De Sortie verhuist naar een houten chalet op het voorterrein van de voetbalkantine. Deze locatie kunnen zij met een eigen budget inrichten tot een gezellige plek om te vertoeven en activiteiten te organiseren.

Mobiliteit

Voor fietsers en voetgangers worden aangepaste routes uitgewerkt om het sportpark op een veilige manier te bereiken. De huidige hoofdingang van het sportpark wordt afgesloten. Rechts ervan wordt een alternatieve in- en uitgang voorzien.  De parking blijft toegankelijk, maar er wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd. Daarnaast wordt het huidige Mountainbikenetwerk rond de werfzone omgeleid.

Timing van het project

Het project is ondertussen bijna zes jaar geleden van start gegaan. In mei 2019 werd een belangrijke stap gezet toen de Stad een subsidie van 900.000 euro wist binnen te rijven, na een positieve beoordeling door Sport Vlaanderen.

Vorig jaar werd het ontwerp gefinaliseerd en goedgekeurd. In maart 2022 werden alle nodige bouwvergunningen binnengehaald en zette de gemeenteraad het licht op groen. Op 26 juli 2022 werd het project gegund aan aannemersbedrijf Stadsbader NV.

Meer info over het project vind je op www.nieuwpoort.be/jeugd-en-sportcomplex.