Verstilde Stad 

Bezoek de expo Verstilde Stad

In deze tijdelijke tentoonstelling voelt u de verlammende stilte van een stad en haar inwoners na een ingrijpende gebeurtenis, na een oorlog, na een crisis. De kunstenaars trachten de schoonheid uit deze verstilde emoties te verwerken in woord, muziek en beeld.

Pieter Braecke (1858 - 1938), geboren Nieuwpoortenaar, is de centrale kunstenaar-beeldhouwer in deze tentoonstelling. Hij bleef zich altijd sterk verbonden voelen met zijn thuishaven. U vindt dan ook heel wat kunstwerken en monumenten van zijn hand in onze stad. Volg de Pieter Braecke-wandeling doorheen Nieuwpoort en beluister de podcast via de Erfgoedapp voor het volledige verhaal.

De kunstenaars die deze tentoonstelling in een modern daglicht brengen zijn niet van de minste: Berlinde De Bruyckere, Hans Op de Beeck, Nele Van Canneyt en Wannes Cappelle.

Verstilde Stad is te bezichtigen in Westfront Nieuwpoort van 31 maart t.e.m. 1 oktober 2023.

Raadpleeg het programma met lezingen en workshops op www.verstildestad.be

Volg de Pieter Braecke-wandeling

Pieter Braecke ontwierp verschillende monumenten voor de publieke ruimte. Het bekendste daarvan is wellicht het IJzergedenkteken aan het sluizencomplex De Ganzepoot dat hij samen met Victor Horta ontwierp. Of kent u zijn treurende vrouwenfiguur aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in de volksmond Treze Bleiters genoemd?

Als interactieve extra bij de expo Verstilde Stad is er de Pieter Braecke-wandeling. Volg het parcours doorheen de stad en beluister de podcast via de ErfgoedApp. U maakt kennis met het verhaal achter zijn opvallendste creaties die het Nieuwpoortse straatbeeld kleuren.

ErfgoedApp

  • Videomateriaal, audiofragmenten, doevragen en augmented reality zorgen voor een uniek erfgoedbezoek.
  • Helemaal gratis via uweigen telefoon of tablet.
  • Download via de Apple Store of Google Play en u bent vertrekkensklaar.

Meer info over deErfgoedApp vindt u op www.erfgoed.app.