Het nieuwe stadskantoor

Stad Nieuwpoort heeft B-architecten, Bressers Erfgoed en Arcadis geselecteerd voor het ontwerp van het nieuwe Stadskantoor. Het gebouw moet de veruitwendiging worden van een modern en efficiënt stadsbestuur dat dienstverlening hoog in het vaandel draagt.

“Het Stadskantoor wordt de administratieve en bestuurlijke kern van Nieuwpoort, dé wegwijzer voor het ontdekken van alles wat in onze stad gebeurt en leeft. Hiermee zet Stad Nieuwpoort zich duidelijk op de kaart als een dynamische organisatie die met beide voeten in het hier en nu staat én klaar is voor de uitdagingen van morgen.”

- Burgemeester Geert Vanden Broucke - 

Ontwerp

Een professionele jury beoordeelde de kandidaten-teams en toetste de ontwerpen aan de vereisten uit het bestek. Het ontwerp werd gekozen omwille van het coherente verhaal van de bestaande gebouwen, de schakelelementen en het nieuwe ensemble.

Het ontwerp zal nu verder worden verfijnd en worden voorgelegd aan de experten van het Agentschap Onroerend Erfgoed om garantie te kunnen bieden voor het respect en de herwaardering van de Stadshalle, die haar plaats heeft verdiend op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Historische link met nieuw ontwerp

De omgang met de historische site en de inplanting van het nieuwe Stadskantoor bouwt verder op de stedenbouwkundige visies van architect Viérin, die na WOI werd aangesteld voor de heropbouw van Nieuwpoort. Met de Stadshalle, het Stadhuis en de Pastorie creëerde hij een uniek stedenbouwkundig geheel waarvan de oorspronkelijke vormgeving en eenheid tot op vandaag bewaard zijn.

Partners van het project

B-architecten zal instaan voor de architectuur en de coördinatie van het ontwerpteam. Bressers Erfgoed neemt het luik restauratie van het historische Stadhuis, de Stadshalle en de Pastorie op zich. Studiebureau Arcadis levert expertise inzake onder meer stabiliteit, technieken, energieprestatie en duurzaamheid.

Timing van het project

Een precieze timing voor de bouw en de opening van het nieuwe Stadskantoor wordt nog uitgewerkt. Alle teams zijn zeer gedreven om het ontwerp te verfijnen en streven naar een vlotte samenwerking.

Dienstverlening voor de burger staat centraal

De centralisatie van de diverse stadsdiensten is een echte meerwaarde voor de belangrijkste doelgroep van het nieuwe Stadskantoor: de burger. Het contact met de inwoners en bezoekers zal vergemakkelijken, versnellen en er kwalitatief

In het Stadskantoor zal men terechtkunnen voor alle mogelijke diensten en producten die de Stad aanbiedt. De moderne infrastructuur maakt het mogelijk om elke klant een persoonlijke en snelle behandeling aan te bieden. Voor elk aspect van dienstverlening en elke vraag wordt men hier vlot verder geholpen.

Nieuwe werkomgeving voor medewerkers

Het nieuwe Stadskantoor wordt de hoofdzetel van de administratieve stadsdiensten. In het nieuwe gebouw krijgen de medewerkers van Stad Nieuwpoort een moderne en aangename werkomgeving. Ook zal gewerkt worden volgens het principe van het hybride werken voor functies waar dit mogelijk is.

Meer info hierover leest in de presentatie die u vindt op de rechterkant van deze pagina.