Stad Nieuwpoort ondersteunt de lokale ondernemers

De coronapandemie had ook in Nieuwpoort een negatieve impact op de lokale economie. Daarom heeft het stadsbestuur beslist om een steunpakket goed te keuren. Schepen van Lokale Economie Ann Gheeraert legt uit:

“Het afgelopen jaar heeft heel wat inspanningen gevraagd van onze ondernemers. Toch hebben zij hun uiterste best gedaan om alle regels goed op te volgen. Met een reeks van steunmaatregelen willen wij hen als Stad bedanken voor hun inzet en veerkracht. Zo hopen wij ieder van hen een hart onder de riem te steken.”

Zo wordt geen terrastaks ingevoerd. “In 2021 worden geen belastingen geïnd op het plaatsen van terrassen, windschermen, kramen, stoelen, tafels en borden. Bovendien kan de horecasector deze zomer opnieuw terrassen uitbreiden op plaatsen waar het mogelijk is”, legt burgemeester Geert Vanden Broucke uit.

Daarnaast wordt de retributie voor het gebruik van afvalcontainers tijdens de verplichte sluiting opgeschort. Ondernemers kunnen ook op de Stad rekenen voor gratis handgel, affiches en stickers met de coronarichtlijnen.

Koop lokaal in de kijker

Stad Nieuwpoort zet alles op alles om het lokaal kopen extra in de verf te zetten. De winkelstraten worden op bijzondere gelegenheden speciaal aangekleed. Zo zijn er tijdens de paasvakantie felgekleurde paashazen en (gouden) eieren in de Nieuwpoortse winkelstraten te vinden. Handelaars kunnen via de Stad ook gratis chocolaatjes verkrijgen om aan hun consumenten te geven. Burgemeester Geert Vanden Broucke ziet de meerwaarde van deze straatdecoratie in:

Voor onze handelaars zijn het bijzonder moeilijke tijden. Daarom is het belangrijk dat wij ons nog steeds profileren als winkelstad. Winkelen tijdens de coronapandemie is niet altijd eenvoudig, maar wij hopen dat onze mooie straatversiering toch veel goed maakt. Als Stad is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat het winkelen op een veilige, maar toch gezellige manier kan plaatsvinden.”

Daarnaast wordt de website www.ikkoopinnieuwpoort.be verder gepromoot als dé website van de Nieuwpoortse ondernemer. Consumenten kunnen er terecht voor praktische tips en shoppinginfo. Daarbovenop heeft Stad Nieuwpoort een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het ondernemers- en shoppingnetwerk ‘100%lokaal’.

“Dit initiatief brengt alle handelaars en ondernemers samen en promoot het lokaal winkelen en onze stad. Een win-win situatie”, aldus schepen Ann Gheeraert.

Tot slot wordt ook gekeken wanneer het impulsprogramma ’10 % meer koopkracht’ terug kan opstarten. Er is nog ongeveer 600.000 euro beschikbaar.