Rouwregister Dixie Dansercoer

Schrijf een berichtje in het rouwregister

Nieuwpoort is in rouw na het tragische overlijden van oud-stadsgenoot Dirk ‘Dixie’ Dansercoer. Het stadsbestuur wenst veel sterkte toe aan zijn familie, vrienden en aan al wie hem koesterde. Nieuwpoort zal Dixie herdenken als één van zijn meest gepassioneerde en onvervaarde zonen. Maar bovenal als warm mens. Uit respect werden aan het kunstwerk ‘De Poolreiziger’ bloemen neergelegd.

Wie een rouwbetuiging, een woord van steun of een tekening wil nalaten, kan dit doen via het online rouwregister dat de Stad aanbiedt. Dit kan tot zondag 20 juni 2021. 

De vermaarde poolreiziger werd in Nieuwpoort geboren op 12 juli 1962. Bij het grote publiek raakte Dansercoer bekend als de man die verschillende expedities ondernam naar Antarctica en het Hoge Noorden.

In 1998 stak hij samen met zijn Waalse collega-poolreiziger Alain Hubert de Zuidpool over. Door powerkites voortgetrokken, legde het tweetal 3.924 km af in 99 dagen.

Op 12 maart van dat jaar werd Dansercoer omwille van deze uitzonderlijke prestatie benoemd tot ereburger van Nieuwpoort.

In 2007, exact 110 jaar na de legendarische Antarctica-expeditie van de Belg Adrien de Gerlache, deed Dansercoer de tocht nog eens over per zeilboot. Bij het vertrek vanuit Nieuwpoort op 16 september werden de expeditieleden uitgewuifd door een enthousiaste menigte.

Op de dag van de afvaart onthulde hij aan de Havengeul het kunstwerk De Poolreiziger. Deze creatie in cortenstaal van kunstenaar Freddy Cappon beeldt Dansercoer uit. De twee cirkels symboliseren de Noord- en Zuidpool.

Schrijf een berichtje in het rouwregister