Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Toerisme > Nieuws > Veilig fietsen is belangrijk

Veilig fietsen is belangrijk

2018-10-04

Jaarlijks voert de Dienst Veiligheid, Preventie en Mobiliteit in de maand oktober een preventieve fietscontrole uit aan de Nieuwpoortse scholen. Dit in samenwerking met de wijkinspecteurs van de politiezone Westkust. Deze actie kadert in de provinciale verkeerscampagne ‘Veilig fietsen’.

Aan de hand van een fietscontrolekaart wordt nagegaan of de fietsen gebreken vertonen en welke herstellingen de leerlingen moeten laten uitvoeren tegen de start van de repressieve periode halfweg november.

Wat vind je terug op de fietscontrolekaart?

  • remmen (zowel voor- als achteraan)
  • bel (hoorbaar tot op 20 meter)
  • goed zichtbare witte reflector vooraan en rode achteraan
  • verlichting voor- en achteraan, losse lichtje op een goed zichtbare plaats zijn eveneens toegelaten
  • zichtbare reflecterende stroken aan weerszijden van de fietsbanden en/of twee gele of  oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel
  • goed zichtbare gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal bij een gewone stadsfiets

Uit cijfers van de Provincie West-Vlaanderen blijkt in 2017 zo’n 42,06% van de gecontroleerde fietsers niet in orde was. De helft daarvan had onvoldoende of geen fietsverlichting. Het is belangrijk om gezien te worden in het verkeer, zeker in de meest donkere maanden van het jaar. Draag daarom altijd een fluohesje en vergeet je fietsverlichting niet. Zorg er ook voor dat je het verkeer hoort, laat je muziekoortjes thuis. 

MEER INFO: Dienst Veiligheid, Preventie en Mobiliteit (Langestraat 89) tel. 058 22 44 17 - preventie@nieuwpoort.be