Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Toerisme > Ontspannen > Strand > Getijden

Getijden

Als je aan zee wandelt, heb je steeds te maken met een vreemd fenomeen: het opkomende en het afgaande water. Dit noemen ze de getijdenwerking. Bij ons kan het zeewater een hoogteverschil maken tussen hoog en laag water van meer dan 4 meter.

Bij eb trekt het water weg tot aan de eblijn of waterlijn, bij vloed komt water op tot aan de vloedlijn waar je steeds de meeste aanspoelsels aantreft.

Als het bij ons laag water is, hoe zit het dan in Engeland? Dan zou je denken hoog water. Maar niets in minder waar, het water komt binnen van de Atlantische Oceaan via het nauw van Calais naar de Noordzee. En zowel onze kust als de tegenover ons liggende kust van Engeland heeft min of meer gelijktijdig hoog water.

De Panne heeft eerst hoog water of vloed en pas later Nieuwpoort en nog 15 tal min later Oostende.

Twee maal per dag is er eb en twee maal per dag vloed, met ongeveer een verschil van een beetje meer dan 6 uren.

Twee maal in de maand heb je springtij en twee maal doodtij. Dit heeft vooral te maken met de aantrekkingskracht van de maan tegenover de aarde en met de stand van de zon en de maan tegenover de aarde. Als de Aarde, de maan en de zon in een rechte lijn tegenover elkaar liggen, spreken we van springtij (met volle of nieuwe maan), als ze haaks tegenover elkaar staan spreken we van doodtij( bij een halve maan). Op 21 september en 21 maart, bij het begin van de herfst en de lente, staat de maan het dichtst bij de aarde. Dan is het tijd voor het grote springtij van de equinox. Het moment waarop dag en nacht even lang zijn.

Dit alles is een heel eenvoudige uitleg voor een zeer complex fenomeen.

Alle getijdentabellen vindt u op www.vlaamsehydrografie.be.

 

Het weer in Nieuwpoort