Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Toerisme > Bezoeken > Bezienswaardigheden > Vlindertuin De Lenspolder

Vlindertuin De Lenspolder

Langs het wandelpad tussen de kinderboerderij en de Elf Juliwijk bloeit sinds 2013 een prachtige vlindertuin naar een ontwerp van tuinarchitect Chris Ghyselen. 

In het ontwerp vormen de vier partijen vaste planten, de vier vleugels van de vlinder. De omranding wordt gevormd door een lage wilde ligusterhaag. 'Tussen' de 4 vleugels bieden de paden de mogelijkheid alles van dichtbij te observeren. Op het einde van de paden zorgen banken voor rustpunten.
De tuin bestaat overwegend uit vaste planten en struiken die waardplanten van vlinders zijn en/of vlinders lokken voor de bestuiving met lekkere nectar, met felle kleuren en met geuren.
Men spreekt van een waardplant wanneer deze door ene vlinder gebruikt worden om er eitjes op af te zetten. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft, zodra die uit het ei is gekropen. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op de waardplant, maar in de buurt, zodat de rups nog op zoek moet naar voedsel. De - meesstal niet gewenste - brandnetel is een bekende en niet te onderschatten waardplant, gelukkig zijn er in de buurt te vinden langs de nabije gracht.
Sommige vlindersoorten zijn zeer kieskeurig, het verdwijnen van een enkele plantensoort kan betekenen dat een vlindersoort mee ten onder gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat tropische vlinders (gemiddeld) kieskeuriger zijn dan vlinders uit gematigder streken. (Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie)

Enkele voorbeelden van waardplanten uit de vlindertuin:
- De vaste judaspenning(Lunaria rediviva), een kruisbloemige die bezocht wordt door de oranjetipvlinder die er zijn eitjes komt opzetten.
- De Witjes hebben vaak de kool als waardplant en in de tuin vind je de ‘Crambe Maritima of zeekool’.

Planten die op alle mogelijke manieren - vooral door geur en kleur - vlinders aantrekken die dan zorgen voor de bestuiving van de plant:.
 

Vorige maand Volgende maand augustus 18
ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Het weer in Nieuwpoort