Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Toerisme > Bezoeken > Bezienswaardigheden > Jachthaven

Jachthaven

Stroomafwaarts van de vissershaven is er de “Eurojachthaven”. Er zijn drie jachtclubs die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa.
De vlotkom heeft een wateroppervlakte van 3,5 hectare en een aanlegcapaciteit van ca. 450 boten. Er zijn twee vlottende steigers en twee vaste hellingen.
De Noorderhaven op de rechteroever van de havengeul werd in 1969 in gebruik genomen. Dit gedeelte is voorzien van zeven vlottende steigers met een lengte van 60 meter elk en één vlottende steiger van 125 meter, wat de totale aanlegcapaciteit op ca. 300 boten brengt.
Orgelpunt in de uitbouw van de jachthaven is ongetwijfeld de realisatie van het insteekdok dat in open verbinding met de havengeul staat. Dit dok, Novus Portus genoemd, heeft een wateroppervlakte van liefst 12,5 ha en is voorzien van twee vaste scheepshellingen. Samen met 1930 meter vlottende steigers betekent dit een aanlegcapaciteit van ca. 1200 jachten. Zo’n 700 worden beheerd door de VVW (Vlaamse Vereniging voor Watersport) Nieuwpoort en zo’n 500 van de WSKLuM (Watersportkring van de Luchtmacht).
De KYCN (Koninklijke Yachtclub Nieuwpoort) is gelegen in de vlotkom en heeft haar clubhuis op de Kromme Hoek.
In het komende decennium is er nog een aanzienlijke havenuitbreiding voorzien.

Naast de Eurojachthaven is er in Nieuwpoort aan het Spaarbekken ook nog een jachthaven voor motorboten op de binnenwateren. De capaciteit van om en bij de 200 ligplaatsen, en zijn ideale ligging op een knooppunt van waterwegen dat directe ontsluiting in de richting van Veurne, Diksmuide maar ook Gent en Brugge garanderen, tonen aan dat ook deze jachthaven toonaangevend in zijn soort is. 

Meer details over de jachthavens en zijn clubs vindt u op:

www.kycn.be

www.vvwnieuwpoort.be

www.wsklum.be

www.vvw-westhoek.be
 

Het weer in Nieuwpoort