Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Nieuwpoort = 'Fairtrade Gemeente'! > Activiteiten Trekkersgroep

Activiteiten Trekkersgroep

Fair Trade ontbijtactie

Ter gelegenheid van de week van de FairTrade 2016 staat op vrijdag 7 oktober de lokale trekkersgroep op de wekelijkse vrijdagmarkt.  Ze laten u o.m. proeven van een kopje (h)eerlijke koffie en thee. De stad Nieuwpoort wil er mee voor zorgen dat prodcuten van eerljke handen en duurzame landbouw hun weg vinden naar meer klanten.  Als inwoner kun je hieraan meehelpen door je als Fair Trade Fan op te geven via http://fairtradegemeenten.be/become-a-fan.  Je krijgt dan automatisch de nieuwsbrief!
INFO: cel milieu - 058 22 44 51

ontbijt

Op zondag 19 juni 2016 vond de eerste editie van het Fair Trade-ontbijt op het strand plaats.  78 personen schoven tussen 8 u en 10 u aan het ontbijtbuffet dat opgesteld stond ter hoogte van de badinstallatie.

FairTradeMarktactie

Ook vorig jaar werd er naar aanleiding van de Week van de FairTrade een marktactie georganiseerd door de trekkersgroep. Deze vond plaats op 3 oktober 2014.

Swimmarathon2014FairTrade

Op de Swimmarathon voor de lokale scholen in het stedelijk zwembad van 18 november 2014 kregen de deelnemers na de prijsuitreiking een gezond stuk fruit toegestopt, met name een (h)eerlijke Fairtrade banaan. 

 

FairTradeVisveiling

Tijdens het topevenement "Verrassend Maritiem Nieuwpoort" van 25 t/m 27 oktober 2013 was er aandacht voor Fair Trade. vzw Promovis zorgde tijdens de openingsuren van de oesterbeurs voor een boterham met een lekker gebakken visje, gevangen door onze eigen Nieuwpoortse vissers.

VrijdagmarktFairTrade

Op de vrijdagmarkt op 4 oktober 2013 van Nieuwpoort werd net als in 2011, een FairTrade stand voorzien bemand door leden van de trekkersgroep. Dit naar aanleiding van de week van de FairTrade. Er werd koffie, warme chocolademelk en thee geschonken voor de geïnteresseerden terwijl er info gegeven werd over de doelstellingen van FT. Uiteraard werd ook de Fairtradefolder verspreid.

Ter gelegenheid van het bloementapijt dat op 26 september 2013 op het marktplein werd ingewijd, was er in 'De Luwte' een mojitoverkoop met fairtrade producten. Op de opening op 26 september werd er een buitenbar ingericht.

FT-tekenwedstrijd

Op vrijdag 16 december 2011 vond de prijsuireiking plaats van de tekenwedstrijd die georganiseerd werd onder alle leerlingen vanaf het derde jaar van de Nieuwpoortse basisscholen.
De uitbaatster van de zaak Lalalu cie in de Marktstraat 46 had de eer de winnende tekening te kiezen. Ryan Hermus tekende een blik limonade van Oxafam waar de meisjesfiguur op een originele manier is vervangen door een jongen. Ook de tekst op het blik werd geestig aangepast. De slogan "De smaak laat je nooit meer los" werd zeer gesmaakt door de jury.
Uit alle andere inzendingen werd door een onschuldige hand de tekening van Robbe Defever getrokken.

De FairTrade trekkersgroep wilde op deze manier de schoolgaande jeugd meer betrekken bij de slogan 'Nieuwpoort = FairTradegemeente'.

InfostandFT

Op de vrijdagmarkt van 7 oktober 2011 werd een Fair Trade stand bemand door leden van de trekkersgroep. FT-koffie, thee en warme chocomelk nodigden het aanwezige publiek uit om kennis te maken van de gloednieuwe FT-folder.

InfostandFTCultuurdagen

Ook op de opening van de Cultuurdagen op 28 oktober 2011 werd een Fair Tradestand voorzien, bemand door leden van de trekkersgroep.

Op zaterdag 18 september 2010 vond in zaal Iseland (vismijn) een verenigingendag ‘Nieuwpoort Verenigt’ plaats. Daar kregen alle Nieuwpoortse verenigingen, dus ook de Nieuwpoortse Trekkersgroep FT, een forum om hun werking kenbaar te maken. Jan Hauweele bemande de Trekkersgroep-informatiestand en gaf aan belangstellenden de nodige uitleg.

Op maandag 4 oktober 2010 werden in het provinciehuis Boeverbos ervaringen uitgewisseld tussen kandidaat-Fairtradegemeenten, Fair-tradegemeenten en Sidy El Mocatr N’Guiro, een katoenproducent uit Mali. Jan Hauweele, Anna Ovey, schepen K. Vandecasteele en milieuambtenaar Luc Leye woonden deze leerrijke uiteenzetting bij.

Op vrijdag 27 oktober 2010 verzorgde Mevrouw Odila Vansteenkiste de informatiestand van de Trekkersgroep tijdens de opening van de cultuurdagen in het centrum Ysara.

Op 28 november 2010 kreeg Lier de felbegeerde titel van FairTradeGemeente uitgereikt. Lier werd extra in de bloemetjes gezet als 100ste gemeente die deze titel met fierheid mag dragen. De uitreiking vond plaats na een aperitiefconcert van het Orkest van de Reizende Maan. Alle 100 FT gemeenten werden uitgenodigd. Schepen Kris Vandecasteele en Mevrouw Odila Vansteenkiste waren er als afgevaardigden van de FT-trekkersgroep.

Gemeenschapsonderwijs Basisschool ‘De Vierboete’ directie Arsenaalstraat 35 8620 Nieuwpoort werd genomineerd voor de Groene Pluim 2010. Deze nominatie was het direct gevolg van het project onder leiding van de heer Philip Hoogewijs waarbij aan het stadsbestuur ‘de aanzet’ werd gegeven om hun kandidatuurstelling als FT-gemeente aan te vragen en te bekomen.