Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Campagnes > Week van de Afvalophaler

Week van de Afvalophaler

Tussen 21 en 25 november nemen heel wat steden en gemeenten deel aan de ‘Week van de afvalophaler’. Ook stad Nieuwpoort zet zijn afvalophalers en zijn medewerkers bij de recyclageparken in de bloemetjes.

Bij de stad Nieuwpoort is een heel team, dag in dag uit, actief bezig met afval ophalen en sorteren. Nieuwpoort telt 5 parkwachters die op het containerpark werken, 4 vuilnisophalers, 3 chauffeurs die de ondergrondse containers ledigen en 1 werknemer die die de containers op het containerpark leegmaakt. Deze afvalwerkgroep bestaat uit zowel jonge twintigers als 50 en 60-plussers die hun werk met hart en ziel uitvoeren. Schepen van leefmilieu Kris Vandecasteele staat zeker achter deze campagne: “ Afvalophalers leveren zwaar werk achter de schermen, in vaak moeilijke omstandigheden, en daarom verdienen zij zeker heel wat respect.”

De Nieuwpoortse afvalophalers gaan dagelijks de straat op om afval op te halen. Regen en wind houden hen niet tegen. Ook op fysiek vlak is deze job zeker niet te onderschatten: veelvuldig bukken, zware bakken heffen etc.

Ook burgemeester Geert Vanden Broucke beaamt deze stelling: “Afvalophalers hebben een niet te onderschatten job: dagelijks sleuren ze met zware zakken en dit aan een hoog tempo. Vele mensen beseffen niet wat zij voor een stad betekenen. Zonder hen zouden wij immers met heel wat zwerfafval, stank en ongedierte geconfronteerd worden.”
Toch krijgen afvalophalers vaak niet het respect dat ze verdienen. Zo worden ze dagelijks geconfronteerd met onveilige situaties, zowel in het verkeer, als op het recyclagepark zoals een voertuig dat de ophalers de pas afsnijdt, bumperkleven of intimiderende gebaren. “Onze mensen krijgen vaak te kampen met verbale agressie van omstaanders of van chauffeurs die hen proberen in te halen “, vertelt Dirk Desaever, celhoofd van de Nieuwpoortse ophaaldienst en containerpark.

Proper Nieuwpoort
De inzet van de Nieuwpoortse afvalophalers loont. Uit een recente studie van de afvalstoffenmaatschappij OVAM is gebleken dat Nieuwpoort de beste leerling in de klas is. Nieuwpoort produceert immers slechts 101,64 kg afval per inwoner en is hierdoor de beste West-Vlaamse gemeente op afvalvlak. Dit is een serieuze verbetering bij 2005 toen er nog 300 à 400 kg per inwoner geproduceerd werd. Volgens Dirk Desaever heeft dit te maken met het Nieuwpoortse afvalbeleid. “Dankzij de ondergrondse afvalcontainers kunnen de inwoners gemakkelijker hun afval wegbrengen en is het voor hen ook gemakkelijker om te sorteren en recycleren”.

Stickeractie
De ‘Week van de Afvalophaler’ is een initiatief van IVVO en wil hiermee burgers oproepen om een positieve boodschap over ophalers en parkbeheerders te verspreiden. De inwoners van Nieuwpoort krijgen hierdoor ook de kans om de afvalophalers te bedanken. Dit kan door een ‘bedankt-sticker’ te kleven op de afvalzak of –container. Deze stickers kunnen gratis verkregen worden bij de balie van het stadsmagazijn, Justus Van Clichthovenstraat 42, de dienst bevolking en de dienst toerisme. Daarnaast kunnen ze een foto nemen van de sticker die ze gekleefd hebben, en deze op de facebookpagina van IVVO delen (www.facebook.com/IVVOIeper).
 

Week van de afvalophaler