Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Milieu > Activiteiten > Zwerfvuilopruimdag

Zwerfvuilopruimdag

Zwerfvuilopruimactie 2018

Diverse verenigingen hebben op zaterdag 17 maart 2018 de koude getrotseerd om een traject van 8 km zwerfvuil op te ruimen. Er werd maar liefst 660 kg zwerfvuil verzameld die heel verscheiden was: een slaapzak, landbouwfolies, glas en voornamelijk plastieken flessen en blikjes. 

Volgende verenigingen hebben op de opruimactie hun steentje aan het milieu bijgedragen: vzw de Vuurtoren , Natuurpunt – Westkust – Nieuwpoort, Sint-Bernarduscollege, Vrije zwemmers Nieuwpoort, Okra trefpunt Nieuwpoort, Gezinsbond Ramskapelle – Sint-Joris, Zangkoor Opportus en SeaScouts & SeaGuides 8ste FOS Nieuwpoort.  

Zwerfvuil

Zwerfvuilopruimactie 2017

Op zaterdag 18 maart 2017 organiseerden de afvalintercommunale IVVO en de aangesloten gemeenten een grote zwerfvuilopruimdag.

Vrijwilligers van de gezinsbond Ramskapelle-St.-Joris, Okra Trefpunt, Pasar, Natuurpunt Westkust-Nieuwpoort en leerkrachten van het Sint-Bernarduscollege verzamelden maar liefst 700kg zwerfvuil!  Naast het gewone zwerfvuil - goed voor 7 volle pmd-zakken - werden ook 3 autobanden, 2 emmers vol glasscherven, en 4 kadavers aangetroffen!

Zwerfvuil achterlaten getuigt van een gebrek aan respect voor natuur en medemens. Het verstoort het landschap, beschadigt het milieu en het kan leiden tot gevaarlijke situaties. Spelende kinderen kunnen zich verwonden aan zwervend vuil en ook dieren en fietsers kunnen de nare gevolgen ervan ondervinden. Daarom is een actie als ‘de grote zwerfvuilopruimdag’ belangrijk. De thematiek wordt in de aandacht gebracht en zo groeit het bewustzijn rond het belang van afval sorteren en recycleren.

De deelnemende verenigingen kregen elk een afzonderlijk traject aangeduid en kregen het nodige opruimmateriaal ter beschikking om een afgesproken stuk wegberm van ca. 10 km gemeentewegen op te ruimen. Per opgeruimd traject van 10 km krijgen de deelnemende verenigingen een vergoeding van maximum € 200.

Het stadsbestuur en de IVVO bedanken de deelnemers voor hun engagement!
 

Opruimactie 2017

Zwerfvuilopruimactie 2015

Iedereen wil toch een propere buurt om in te vertoeven! Onder dit motto organiseerden de afvalintercommunale IVVO en de aangesloten gemeenten ook in 2015 een grote afvalopruimdag!

Drie Nieuwpoortse verenigingen, goed voor zo’n veertigtal personen, ruimden op 7 maart ongeveer dertig kilometer gemeentewegen op. Samen leverde dat heel wat zakken zwerfvuil op, goed voor 400 kg afval (hoofzakelijk restafval, maar ook pmd en glas). Het was – jammer genoeg – een hele hoop.
 

zwerfvuilopruimdag