Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Wonen > Leven en welzijn > Gezondheidspreventie

Gezondheidspreventie

Gezonde Gemeente NPT

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekend. Hiermee geeft het formeel te kennen dat de gezondheid van haar inwoners en personeelsleden een belangrijk thema is. Via de organisatie van lezingen en activiteiten wordt hier extra aandacht aan besteed, voornamelijk rond kankerpreventie en geestelijke gezondheid.

Meer info: www.gezondegemeente.be.

 

Lezing Fleur van Groningen

cover Fleur

Fleur van Groningen is al maanden de talk of the town met haar derde boek ‘Leven zonder Filter’. Haar gelijknamige lezing bevat de nodige humor, in woord en beeld. Fleur geeft een ontroerend eerlijk relaas over hoe het is om hoogsensitief te zijn. Openhartig en met zelfrelativering spreekt ze over de zoektocht naar haar ‘gebruiksaanwijzing’, hoe ze ontdekte dat ze hoogsensitief is en zich daar aanvankelijk tegen verzette uit schrik voor labels en vooroordelen. Tot ze ondervond dat de eigenschap naast nadelen ook voordelen kent… Het is een eyeopener en een hart onder de riem voor andere hoogsensitieve personen (1 op 5 mensen!). Fleur reikt ook hun omgeving de nodige inzichten over dit thema aan.

Deze lezing gaat door op zaterdag 12 mei 2018, om 20 u. in de City, Valkestraat 18, Nieuwpoort-stad. Tickets zijn te koop aan 5 EUR via www.cultuurnieuwpoort.be – te gast, bij de balie in het stadhuis, het infokantoor in Nieuwpoort-bad of bij de dienst Cultuur in de City.

Meer info:
Rond de ticketverkoop: cultuur@nieuwpoort.be – 058 79 50 00
Voor andere vragen: sociaalhuis@nieuwpoort.be – 058 22 38 75

 

Vroegtijdige zorgplanning

Wil je nadenken over welke zorgen je later nodig hebt? Dan kan je met je familie en zorgverleners aan vroegtijdige zorgplanning doen. Samen met hen bespreek je hoe je die zorg ziet en wat je belangrijk vindt. Dat maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen en samen voor jou te zorgen.

Vroegtijdige zorgplanning is nooit af, bouwt op en verandert doorheen de tijd.

Voorbeelden van vroegtijdige zorgplanning:
•Je praat met je huisarts over wat je belangrijk vindt, wat je wil en wat je verwacht.
•Je duidt een vertegenwoordiger aan en je bespreekt je wensen met hem of haar.
•Je maakt wilsverklaringen op. Dat zijn documenten waarin je verklaart welke zorg en behandeling je (niet) wil als je zelf niet kan beslissen.
•Je beslist welke zorg je niet wil krijgen bij medische interventies.
 

Meer info hierover vind je op de website van LEIF of van vroegtijdige zorgplanning West-Vlaanderen.

Je kan een infobrochure en de wilsverklaringen afhalen in het Sociaal Huis of bij de dienst Bevolking in het stadhuis.