Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Noodplanning

Noodplanning

Be-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

Bij een noodsituatie in Nieuwpoort willen we onze inwoners graag snel op de hoogte brengen en dat kan via BE-Alert, een alarmeringsstysteem dat momenteel 24/24 uur en 7/7 dagen operationeel is voor heel het land.Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk.

Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail.  Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. In welke situaties krijg ik een bericht? BE-Alert kan gebruikt worden voor verschillende types noodsituaties, bv. een brand, overstroming of stroomonderbreking, …Afhankelijk van de aard van de noodsituatie en de impact op de bevolking, zal een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken beslissen om BE-Alert te activeren. 

Toch is BE-Alert niet altijd het beste kanaal om de betrokken bevolking te verwittigen. Afhankelijk van het moment (dag of nacht, in de week of tijdens het weekend, vóór of na school, …), de plaats (in een veld of in het stadscentrum, in een industriezone of dicht bij een kinderopvang, …), of het soort risico of incident (brand, overstroming, ontploffing, …) kan het soms beter zijn om andere middelen in te zetten.  Zo zal men je bijvoorbeeld eerder via de traditionele media (tv, radio, …) waarschuwen bij een noodsituatie met een grote impact.

Welke type boodschap kan ik krijgen?

De boodschap die je krijgt, zal je de nodige aanbevelingen geven of je informeren over de evolutie of het einde van de noodsituatie. Afhankelijk van de aard van de situatie, kan je volgende informatie krijgen: de aanbeveling om te schuilen (ga het dichtstbij gelegen gebouw binnen, sluit ramen en deuren, en luister naar de media) de aanbeveling om de betrokken zone te evacueren en bijbehorende informatie over een opvangcentrum informatie over hoe de situatie zich evolueert.

Hoe kan ik me voorbereiden op noodsituaties?

Je kan je best voorbereiden door je goed te informeren over wat je moet doen bij elk type alarm en welke kanalen er beschikbaar zijn in jouw gemeente. Je kan: -je inschrijven op BE-Alert; -de officiële sociale mediakanalen van jouw gemeente, provincie of het nationaal Crisiscentrum volgen; -kijken of er sirenes in jouw buurt staan, en hoe die klinken.

Hoe moet ik me registreren?

Registreren kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in.    

Be alert