Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Maatregelen coronavirus  > Huisartsenwachtpost

Huisartsenwachtpost

Patiënten met luchtwegklachten  (hoest, niezen, keelpijn,…), een grieperig gevoel of koorts worden NIET toegelaten in de wachtpost. Dit om besmetting te vermijden.

Patiënten moeten bellen naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een telefonische triage doen. Afhankelijk daarvan wordt een gepast advies gegeven.

Worden speciale maatregelen genomen in de ziekenhuizen?

De actieve fase van het ziekenhuisnoodplan werd geactiveerd vanaf 14 maart in alle ziekenhuizen. Alle consultaties, testen en geplande operaties werden geannuleerd. Enkel urgente en/of levensnoodzakelijke consultaties, onderzoeken en interventies mogen plaatsvinden.

Alle noodzakelijke bestaande therapieën (chemo, dialyse, …) mogen voortgezet worden.


Worden bezoekers toegelaten in ziekenhuizen?

De bezoeken worden allemaal verboden behalve voor ouders van kinderen jonger dan 18 jaar en de naaste familie van patiënten in kritieke toestand of in palliatieve fase. Begeleiding bij noodzakelijke consultaties of onderzoeken dient te worden beperkt tot maximum één persoon.

Wie wordt momenteel getest?

De staalafnames zijn op dit moment voorzien voor twee categorieën van personen:
• Alle personen van wie de klinische toestand een hospitalisatie vereist en waarvan de behandelende geneesheer een vermoeden heeft van Covid-19.
• Elke gezondheidsmedewerker die voldoet aan de definitie van “mogelijk geval”, en die koorts heeft.

Is er een risico op infectie door contact met verpakkingen?

Dit risico bestaat, maar is veel kleiner dan door rechtstreeks contact met een besmet persoon.
Het coronavirus overleeft in ideale omstandigheden gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels…). Op absorberend materiaal (zoals karton, papier, textiel…) kan het virus niet goed overleven. Het virus is zeer gevoelig voor uitdrogen, warmte en zonlicht.

Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Het is belangrijk om regelmatig en grondig de handen te wassen na contact met oppervlakken en verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt.