Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Patrimonium > Monumenten > Onze-Lieve-Vrouwekerk

Onze-Lieve-Vrouwekerk (Willem De Roolaan-Kerkstraat-O.L.V.-straat)

De gotische hallenkerk uit de 17e eeuw werd volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook het rijke kerkmeubilair ging toen verloren. Vlaams architect Jozef Viérin zorgde tussen 1920 en 1921 voor de heropbouw van het gebouw, zoals het was in de periode na de restauratie van 1899-1905. Na deze restauratie is aan de zuidkant een zuil overgebleven die herinnert aan de vierde kerkbeuk die in 1834 werd afgebroken.

De neogotische kerktoren dateert van 1952 en herbergt de beiaard: een diachromatische vieroctaafsbeiaard van 1407 kg en met 67 klokken. Voor de Eerste Wereldoorlog stond hier een renaissancetoren uit de 17e eeuw. De beiaardtoren werd door de Belgische Genietroepen op 17 oktober 1914 opgeblazen met dynamiet. Enkel wat stukken brons, beschadigde klokken en de handbeschermers van Louis Deschieter – dit was de laatste vooroorlogse beiaardier - zijn bewaard kunnen blijven.

De beiaardtraditie werd in 1952 na 35 jaar terug opgenomen. Zowel de architectuur van de toren als de klokkenreeks en de stemming van de beiaardklok wijken echter af van de voorgaande. De huidige toren werd in de stijl van het kerkgebouw opgebouwd. Klokgieter Marcel Michiels Jr. uit Doornik goot de 67 klokken. Ze werden gestemd volgens de Pythagorese stemming, dus met 17 klokken per octaaf. In 1992 werd de ganse installatie, met uitzondering van de klokken, vernieuwd.

De grote brandglasramen binnen behoren tot de meest waardevolle schatten van het interieur en stellen, naast een aantal klassiek bijbelse thema's, ook plaatselijke historische gebeurtenissen voor.

Onze Lieve Vrouwekerk
contact


Dienst Cultuur

Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
058 79 50 00

Elke werkdag bereikbaar van
8u tot 12u en van 13u tot 17u

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City