Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Patrimonium > Monumenten > Duynenhuis

Duynenhuis (Oostendestraat)

Het Duynenhuis fungeerde als refugehuis van de Duinenabdij in Koksijde. In de middeleeuwen was het immers gebruikelijk dat invloedrijke abdijen in diverse steden in hun omgeving vluchthuizen lieten bouwen. Werden de kloosterlingen tijdens woelige periodes in hun abdijen op het platteland bedreigd, dan konden ze altijd wel in een stedelijk 'buitenverblijf' binnen een veilige stadsversterking terecht.
Tijdens het beleg van Oostende (1601-04) was het de residentie van Albrecht en Isabella, vandaar de alternatieve benaming 'Het paleis van Isabella'. Isabella droeg gedurende deze periode steeds hetzelfde witte bloesje, wat haar de bijnaam 'Isabella grauw' opleverde.

Enkel het linker dakvenster verwijst nog naar het vooroorlogse uitzicht van dit historisch pand. Typisch zijn het rondboogvormig venster en de barokke krulgevel in natuursteen. De rest van de gevel vertoont de kenmerken van de neo-Vlaamse renaissancestijl uit de tijd van de wederopbouw in het begin van de jaren twintig. De raam- en overige gevelnissen hebben een korfboogvormige profiel. De elie- of hartvormige muurankers en de fijne houten roedeverdeling van de ramen zijn speels en decoratief. Deze schermgevel roept ongetwijfeld herinneringen op aan een belangrijke episode uit de middeleeuwse geschiedenis van de kustregio, namelijk de Koksijdse duinheren, de Spaanse aartshertogen en de Reformatie.

Duynenhuis
contact


Dienst Cultuur

Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
058 79 50 00

Elke werkdag bereikbaar van
8u tot 12u en van 13u tot 17u

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City