Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Patrimonium > Monumenten > Duinenkapel

Duinenkapel

De kapel van O.L.Vrouw-ter-Duinen in de Simli-wijk is een bindingsoord tussen Polder en bad.

De kapel is gelegen aan het kruispunt August Oleffelaan, Emile Verhaerenlaan en Eekhoudlaan. Ze werd opgericht in opdracht van dhr. en mevr. Cesar Pylyser-Aline Sinnaeve, als dank na een gedane belofte voor het welslagen van een heelkundig ingrijpen. De plechtige inwijding door pastoor Alf. Vanden Berghe gebeurde op 1 mei 1938.

De kapel groeide uit tot een druk bezocht Mariaoord. Vooral in de oorlogsjaren kwam de Nieuwpoortse bevolking er dikwijls bijeen om gezamelijk hulp te zoeken bij de O.L.Vrouw. Wanneer op het einde van de Tweede Wereldoorlog de toegang tot de duinen door de Duitsers werd verboden en op vele plaatsen in dit gebied landmijnen werden geplaatst, werd het Mariabeeld tijdelijk overgebracht naar de Sint-Bernarduskerk. In de jaren 50 waren er in de meimaand regelmatig parochiaal ingerichte rozenkransoefeningen. In 1958 werd het oorspronkelijke Mariabeeld vernield (stukken van het vernielde beeld vindt men in een nis) en vervangen.

Mariabeeld - replica van een werk van Pieter Pepers

olvrouwebeeld


Dit prachtig beeldhouwwerk (witstenen - renaissance) is een kopie van Pieter Pepers’  (1730-1785) marmeren werk die in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge staat. Het werd in 1958 vervaardigd in het Brugse atelier Dupont. Tijdens een grote plechtigheid in 1958 werd het nieuw Mariabeeld ingewijd door pastoor P. Declercq.

We zien Maria die het kindje Jezus leert lopen. 

 

 

 

 

 

Bas-Reliëfs

Links en rechts van het Mariabeeld bevinden zich nog 2 kleinere kunstwerken. Ze werden 1995 gemaakt door Bert Bijnens.
Bert Bijnens (°Leisele, 1920 -  + Koksijde, 2010)  was volkskundige, etser, lino-snijder en ceramist. Het volksleven, de sages en legendes aan beide kanten van de Schreve vormden z’n grootste inspiratiebron. Achter elk kunstwerk schuilt een typisch volksverhaal.

bert bijnens
contact


Dienst Cultuur

Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
058 79 50 00

Elke werkdag bereikbaar van
8u tot 12u en van 13u tot 17u

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City