Naar inhoud
Nieuwpoort homepage

U bent hier: Nieuwpoort > Inwoner > Cultuur > Patrimonium > Monumenten > Brits Monument

Brits Monument

Aan het Koning Albert I-monument bevindt zich het Britse Monument. Dit monument herdenkt 566 Britse soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om Antwerpen in oktober 1914 en tijdens de IJzerfrontgevechten in juli 1917. De namen van de gesneuvelden zijn gegraveerd op bronzen platen die aan de zijden van het monument zijn aangebracht. Het monument bestaat verder uit een witte obelisk die bewaakt wordt door drie liggende leeuwen.

Dit monument in Euville-steen (kalksteen uit het Département de la Meuse, Frankrijk), ontworpen door W.B. Binnie met beeldhouwwerk van C.S. Jagger, werd onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal Mac Donogh en eerste minister H. Jaspar. Het werd opgericht op initiatief van de 'Commonwealth War Graves Commission' (C.W.G.C.), de Britse instantie die o.m. instaat voor het onderhoud van de Britse militaire begraafplaatsen.

De C.W.G.C. is eveneens initiatiefnemer geweest voor 14 'memorials to the missing', waarop de namen van de vermisten van een hele frontzone zouden worden gegraveerd. Voor de Ieper- en Wijtschateboog, betreft het vier 'memorials', nl. de Menenpoort in Ieper, het Tyne Cot Memorial en de twee 'New Zealand Memorials to the Missing': op Buttes New British Cemetery en Messines Ridge British Cemetery. Iets meer ten zuiden, net over de taalgrens, ligt het Memorial van Ploegsteert. Helemaal in het noorden van de Westhoek tenslotte worden 548 Britten herdacht op dit gedenkteken in Nieuwpoort. Zij behoorden hoofdzakelijk tot de 'Royal Naval Division' en stierven bij de poging Antwerpen te houden in oktober 1914. Het merendeel stierf in 1917. Het was immers pas in juni 1917 dat de Commonwealth-troepen naar deze regio terugkeerden, wanneer het 'XVth Corps' de Franse troepen in de sector van de kust tot Sint-Joris aflosten. Vooral in juli ging het er hevig aan toe. In november 1917 werden ze opnieuw door Fransen afgelost. 

Dit gedenkteken werd als monument beschermd bij Ministerieel Besluit van 17 december 1999 door opname in het dossier van de 'Ganzepoot' en oorlogsmonumenten, omwille van het algemeen belang gevormd door de esthetische, historische en socio-culturele waarde.

brits monument
contact


Dienst Cultuur

Valkestraat 18 8620 Nieuwpoort
cultuur@nieuwpoort.be
058 79 50 00

Elke werkdag bereikbaar van
8u tot 12u en van 13u tot 17u

Vind ons leuk op Facebook:
>> Cultuur Beweegt
>> Centrum Ysara & City

Op zoek naar tickets voor
Centrum Ysara & de City?
www.cultuurnieuwpoort.be

Centrum Ysara & City