Naar inhoud

U bent hier: Cultuur Nieuwpoort > Programma & Tickets > Peter De Graef, Lynn Van Royen & Thomas Janssens

Print

Peter De Graef, Lynn Van Royen & Thomas Janssens - Het Koninkrijk van Henry Darger

Zaterdag 2 november 2019 | 20 u. | City

Henry Darger

Bij deze voorstelling hoort een inleiding die start om 19.15 u. 

April 1973. Henry Darger, een teruggetrokken onderhoudsman uit Chicago, zegt de huur van zijn flat op.Hij laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt ie. Op de vraag wat er met zijn meubels en spullen moet gebeuren: "Throw it all away. Too late now."

Wanneer huiseigenaars Kiyoko en Nathan Lerner de flat willen leeghalen, stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen vermoeden. Verspreid in kasten, op tafels en op de grond liggen meer dan 30.000 pagina's, voor-en achterkanten volgetypt. Samen met een driehonderdtal schilderijen vormen deze Dargers epos: In the realms of the Unreal. Hij heeft er zestig jaar aan gewerkt.

Henry's leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd maakte hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende, zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur, maar om zichzelf te redden.

Aan de hand van Dargers dagboeken schrijft Thomas Janssens een nieuwe tekst voor topacteurs Lynn Van Royen en Peter De Graef, over wat onopgemerkt blijven met een mens doet.

Deze voorstelling wordt georganiseerd i.s.m. Gezonde Gemeente.

City

CITY
Valkestraat 18
8620 Nieuwpoort-Stad

Tickets: € 12
-26 jaar & 60-plus: € 10 
Jeugdvoordeelpas: € 6
Aan de deur: + € 2,50