Nieuw jeugd- en sportcomplex

Het Sport- en Jeugdcomplex moet een aantrekkelijke ontmoetingsplek worden voor kinderen, jongeren, sportievelingen en verenigingen. Ook de werkruimtes van de Jeugd- en Sportdienst en enkele vergaderruimtes worden in dit gebouw voorzien.

Voor de buitenkant van dit complex werd gekozen voor een strakke uitstraling met zwarte en witte elementen. Op het dak worden 40 lichtkoepels ingebouwd die zorgen voor natuurlijk licht. De moderne look-and-feel uit zich ook in het interieur. De betonlook is een vaste constante in het geheel. Houten binnenschrijnwerk en kleurrijke accenten zijn eyecatchers. Het complex bestaat uit twee grote delen: de multifunctionele sporthal en de jeugdvleugel.

MULTIFUNCTIONELE SPORTHAL

In de indoor sporthal staat multifunctionaliteit centraal. Door de combi vloer zal de zaal geschikt zijn voor tal van sporten: tennis, volleybal, basketbal, badminton, handbal etc. Daarnaast zal een ruime sanitaire blok aanwezig zijn, toegankelijk voor onze lokale (sport)verenigingen. Deze sportinfrastructuur biedt heel wat mogelijkheden en moet mensen aanzetten om zich sportief uit te leven. Ook creëert het ruimte voor het inrichten van wedstrijden in competitieverband.

INTERACTIEVE JEUGDVLEUGEL

Op het gelijkvloers komt het Jeugdcentrum met polyvalente ruimte die gebruikt zal worden voor creamomenten, de naschoolse opvang, de speelpleinwerking, de huiswerkbegeleiding etc. Buiten komt een centrale groenzone met speelruimte. Ook Jeugdhuis De Sortie krijgt een nieuw onderkomen in de jeugdvleugel. Het vernieuwde Jeugdhuis wordt de plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

AANDACHT VOOR TOEGANKELIJKHEID

In het ontwerp van het Sport- en Jeugdcomplex staat toegankelijkheid centraal. Daarvoor wordt aandacht besteed aan specifieke voorzieningen, eenvoudige pictogrammen, duidelijk taalgebruik en contrasterende kleuren. Verder komt er naast de bestaande parking aan de voorzijde van het gebouw een nieuwe bovengrondse parking met plaatsen voor mindervaliden. Een ruime en overdekte fietsenstalling maakt het geheel af.

VOORTGANG VAN HET PROJECT

De gemeenteraad keurde op 24 maart 2022 het aanbestedingsdossier voor het nieuwe Sport- en Jeugdcomplex goed. Voor het project voorziet de Stad 13.119.826,28 euro (incl. btw), 900.000 euro van dit bedrag wordt gesubsidieerd door Sport Vlaanderen. De bouw van het complex start in het najaar van 2022.

De aanbestedingsprocedure van de bouw is afgelopen. De opdrachtdocumenten zijn rechtstreeks te downloaden via: https://cloud.3p.eu/Downloads/1/789/TH/2022