Maatregelen voor horeca

Volgens eerdere beslissingen van de federale overheid dienen alle eet- en drankgelegenheden de deuren te sluiten.

  • Het aanbieden van take-away is toegestaan. Hierbij kan de klant (voor)verpakte maaltijden en andere verbruiksgoederen bij u afhalen om vervolgens thuis te nuttigen.
  • Pop-up eet- en drankgelegenheden of verkoopstanden zijn verboden.
    U mag bijgevolg geen versnaperingen aanbieden die ter plekke worden geconsumeerd. De enige uitzondering hierop is de bestaande raamverkoop (bv. ijssalons).

Wat is raamverkoop?

- alle tekst hieronder kreeg een update op 16 maart 2021 en dit conform het gouverneursbesluit dat sinds 16 maart 2021 van kracht is -

Het verkopen van voeding en drank via een raam- of deuropening, chalet,
strandbar,… waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden
bereid of werden voorbereid. Raamverkoop is gericht op onmiddellijke consumptie
waarbij de klant de zaak niet betreedt.

Mag een zaak raamverkoop organiseren?

Ja, dat mag op voorwaarde dat ze hiervoor de toelating kreeg van de gemeentelijke overheid. Wenst u in Nieuwpoort raamverkoop te organiseren conform de voorwaarden? Vraag uw toelating aan via onze Dienst Veiligheid, Preventie en Mobiliteit.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen?

Neen, dat mag niet.

Mag je via raamverkoop alcohol verkopen als je daarnaast ook een afhaalmaaltijd aanbiedt?

Als de afhaalmaaltijd bestaat uit een snack voor onmiddellijke consumptie dan kan dit  niet. Niet-limitatieve voorbeelden van snacks voor onmiddellijke consumptie zijn: warme wafels, pannenkoeken, een croque uit het vuistje, een garnaalkroket, een ijsje...
Als het om een volwaardige afhaalmaaltijd (bvb. een voorgerecht, hoofdgerecht én
dessert, een maaltijd die je niet zo maar onmiddellijk kan consumeren…) dan mag dit wel samen met alcohol aangeboden worden maar tot 20 uur ’s avonds (en vanaf 5 uur ’s morgens).

Wie mag alcohol aanbieden?

De verkoop van alcohol is verboden tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens.
Tussen 5 uur ’s morgens en 20 uur ’s avonds kan alcohol aangeboden worden door:

  • Professionele drankcentrales
  • Professionele wijnleveranciers
  • Drankautomaten
  • Horecazaken, traiteurs en voedingswinkels die een afhaalmaaltijd verkopen duidelijk bedoeld om mee te nemen om ergens anders dan op het openbaar domein op te eten en zelfs eventueel nog op te warmen, kunnen samen met de afhaalmaaltijd alcohol verkopen.