Le vent souffle où il veut

Kunstenaar: Daniel Buren
Locatie: Kromme Hoek

Het kleurrijke Le vent souffle où il veut van de Franse kunstenaar Daniel Buren bestaat uit honderd vlaggenmasten met daaraan evenveel windhanen.

Buren wilde een bos creëren waarin kinderen kunnen spelen en wandelaars vertoeven. Hij koos voor tien verschillende kleuren uit het RAL-spectrum en liet deze in alfabetische volgorde aan de masten monteren: donkerblauw over paarsachtig rood naar weidegroen.

Dit imposante kunstwerk was in 2009 één van de blikvangers van Beaufort03 en prijkte toen op het strand van De Haan. In 2011 kwam Le vent souffle où il veut naar Nieuwpoort. Op vrijdag 8 april 2011 werd het werk ingehuldigd op de Kromme Hoek in de Havengeul. Iedereen kan er van het unieke en kleurrijke uitzicht genieten: wandelaars en fietsers langs de Havengeulpromenade en op de Kromme hoek maar ook de bemanning van voorbijvarende boten. Wie tussen de masten wandelt, krijgt een heel ander zicht op het werk.

Alle realisaties van Daniel Buren zijn zogenaamde werken in situ. Ze ontstaan als reactie op of in relatie met hun omgeving. Le vent souffle où il veut komt enkel tot zijn recht in de buitenlucht. De windhanen komen immers tot leven in de wind.

Meer Beaufort: