Katten

De problematiek rond zwerfkatten blijft aanhouden. Katten kunnen namelijk 2 tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen per jaar. Het gevolg van al die nestjes leidt al snel tot een sterke toename van het aantal zwerfkatten. Inspanningen zijn hierbij dus nodig om mogelijke overlast op een diervriendelijke manier tegen te gaan.

diargam stelt voor hoe snel katten kweken

Wetgeving

Elke kat die wordt verkocht of weggeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Op 1 april 2018 werd deze sterilisatieplicht uitgebreid waardoor elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud, gesteriliseerd moet worden. De sterilisatie wordt door de dierenarts genoteerd bij de registratie in de databank CatID.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Voor katten verkocht aan een kweker of katten die worden geëxporteerd, geldt een uitzondering.

Last van zwerfkatten

De milieudienst is een meldpunt voor deze klachten. Aan de hand van de meldingen worden door Nieuwpoort kattenacties uitgevoerd. Hierbij worden zwerfkatten op een diervriendelijke manier gevangen, gecontroleerd op ziekten, gesteriliseerd of gecastreerd en worden ze ook voorzien van een knip in het oor. Daarna worden ze terug vrijgelaten. Enkel de ernstig zieke katten worden geëuthanaseerd.

Indien er een kattenactie gepland wordt in uw buurt, worden de buurtbewoners hiervan geïnformeerd zodat zij hun huiskat kunnen binnenhouden of kenmerken met een halsband.