Grote stappen gezet in drie Nieuwpoortse infrastructuurdossiers

In Nieuwpoort werden de afgelopen weken en maanden bij een aantal openbare werken grote vorderingen gemaakt. Concreet gaat het om de Pieter Deswartelaan, de Langestraat en het Nieuwlandplein. Deze grootschalige vernieuwingsprojecten naderen nu hun voltooiing.

Tussen 2019 en het einde van 2024 focuste Stad Nieuwpoort op de heraanleg van een aantal belangrijke locaties in de publieke ruimte. Twee van die projecten in Nieuwpoort-Stad zijn de Pieter Deswartelaan en de Langestraat. In Nieuwpoort-Bad wordt sinds de paasvakantie van 2024 het Nieuwlandplein in een nieuw jasje gestoken. Allemaal ingrijpende maar noodzakelijke investeringen, klinkt het bij Stad Nieuwpoort:

“De infrastructuuringrepen geven het aangezicht van de stad een eigentijds uitzicht, zorgen voor een verhoogd comfort voor de verschillende weggebruikers en dragen bij tot de verkeersveiligheid. Het omvormen van deze stukken publieke ruimte kadert in het streven om van Nieuwpoort een plek te maken waar het aangename wonen én vertoeven is.”

Pieter Deswartelaan

Tijdens deze legislatuur werd de Pieter Deswartelaan van de Langestraat tot de Oude Veurnevaart aangepakt. De heraanleg startte in 2019 en verliep in drie fases. Stad Nieuwpoort werkte hiervoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg.

De straat aan de rand van de historische binnenstad werd omgevormd tot een aantrekkelijke belevingsas waar fietsers en voetgangers de nodige ruimte krijgen.

Absolute blikvanger is dan ook een gloednieuw dubbelrichtingsfietspad langs het volledige tracé van de Pieter Deswartelaan. Het laatste stukje van dit fietspad werd afgewerkt begin juni 2024. Het fietspad maak integraal deel uit van de Kustfietssnelweg F34 die Knokke-Heist met Nieuwpoort verbindt. Tussen de Frontzate en de Nijverheidsstraat is gekozen voor optimaal ruimtegebruik en doet het fietspad ook dienst als voetgangerszone. 

Om het gemotoriseerde, passieve verkeer in de Pieter Deswartelaan zo beperkt mogelijk te houden, is een versmalling van de verharde zones gerealiseerd ter hoogte van het kruispunt met de Pieter Braeckelaan.

De straat kreeg bij de vernieuwing een uitgesproken groen karakter mee, door de aanleg van een bufferhaag tussen de rijbaan en het fietspad. In het najaar van 2024 worden er nog extra groenvoorzieningen aangeplant.

Langestraat

In Nieuwpoort-Stad krijgt de Langestraat een grondige make-over. De hoofdas in het stadscentrum moet leefbaarder, aangenamer en veiliger worden voor inwoners en ondernemers.

De rijweg wordt aangelegd in lichtgrijze asfalt, voetpaden en parkeerstroken krijgen een uitvoering in grijze natuursteen. Bomen langs beide straatkanten geven het geheel een frisse en groene uitstraling.

Daarnaast wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Hierdoor vermindert de kans op wateroverlast en verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Intussen werd het stuk tussen de Pieter Deswartelaan tot en met het kruispunt met de Valkestraat/Recollettenstraat afgewerkt. Ook de zone tussen de Astridlaan en het Astridpark is klaar.

Ter hoogte van het Astridpark kreeg de Langestraat een uitgesproken klimaatbestendige inrichting. Daarbij werd ingezet op het ontharden van de straat, het aanleggen van opritten in betongrasdallen voor een maximale hemelwaterinfiltratie en de implementatie van brede groenzones met bomen. Zo vormt dit stukje een waardevolle groene prelude op het Astridpark. Het gevoel dat dit stukje Langestraat dienstdoet als toegang tot het park wordt nog versterkt door het feit dat het asfalt een zandgele kleur kreeg aangemeten, naar analogie met de gele klinker waarin de parkpaden zullen worden uitgevoerd.

Vanaf maandag 19 augustus 2024 starten in het stuk tussen de Kokstraat en Recollettenstraat rioleringswerken. Tegelijkertijd wordt het bovendeel tussen de Astridlaan en Kokstraat heraangelegd.

Het einde van alle werken in de Langestraat is voorzien tegen eind 2024.

Nieuwlandplein

Op maandag 15 april 2024 begon Stad Nieuwpoort aan de ingrijpende vernieuwing van het Nieuwlandplein, tussen de Elisalaan en de residentiële Simli-wijk. De voorbije jaren werd reeds een nieuwe parkeerkelder onder het Nieuwlandplein aangelegd. De aanleg van de bovenbouw vormt het sluitstuk van de herontwikkeling van de site.

Concreet maakt het asfalt plaats voor een glooiende duinenconstructie, compleet met zand en helmgras. Door deze groene, natuurlijke invulling zal het plein een visueel verlengstuk vormen van de aanpalende Simli-duinen. De aanwezigheid van comfortabele zitbanken en fietsparkeerplaatsen maakt van het Nieuwlandplein aangenaam rustpunt voor wandelaars en fietsers.

Samen met het plein worden ook de straatovergangen naar de naburige Edmond Kamplaan en Georges Rodenbachlaan aangepakt.

Op vandaag zijn de rijwegen al opnieuw aangelegd, waardoor de ondergrondse parking terug toegankelijk is vanaf de Elisalaan. Vanaf maandag 19 augustus 2024 staat de aanleg van de betonverharding van het plein en de duinenconstructie op het programma.

Behoudens onvoorziene omstandigheden én indien het plantseizoen dit toelaat, is de vernieuwing van het Nieuwlandplein afgerond tegen het najaar van 2024.