Frontzate

Locatie: Frontzate

Spoorlijn 74 is de vroegere treinverbinding tussen Kaaskerke (bij Diksmuide) en Nieuwpoort-Bad. De lijn was 15,8 km lang.

De benaming Frontzate verwijst naar het belang van deze spoorlijn in de Eerste Wereldoorlog. Toen de IJzervlakte onder water werd gezet, was de spoorwegberm de grens van het ondergelopen gebied. Het Belgische leger trok zich achter de spoorlijn terug en legde er schuilplaatsen aan. De meeste werden vervaardigd uit baksteen en zijn grotendeels ingegraven in de spoorwegberm. In de loop van de oorlog werden er enkele vervangen door betonnen bunkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers nog een aantal mitrailleurposten langs de spoorwegbedding.

Na de oorlog raakten deze relicten geleidelijk aan in verval door insijpelend regenwater, vorstschade, vandalisme en andere factoren.

Samen met het oude stationsgebouw van Ramskapelle zijn de bunkers, mitrailleurposten en schuilplaatsen geconsolideerd. Deze overblijfselen zijn nu waardevolle getuigen van de strijd die tussen 1914 en 1918 in deze regio werd uitgevochten.