Floating Dreams

Kunstenaar: geïllustreerd door Kamagurka
Locatie: Het Sociaal Huis

Van 8 mei tot 11 november 2018 liep in buurgemeente Diksmuide de unieke openluchttentoonstelling Floating Dreams. Dit gebeurde naar aanleiding van de herdenking rond de Eerste Wereldoorlog.

Floating Dreams wilde aandacht vragen voor kinderen in conflictgebieden. Op de site van de bekende IJzertoren werden hiervoor 70 witte beeltenissen van kinderen geplaatst. Elk beeld werd geïllustreerd door kunstenaar Kamagurka. De 70 beelden staan symbool voor evenveel oorlogen die vandaag in de wereld worden uitgevochten. In al deze conflicten zijn kinderen altijd het grootste slachtoffer.

Maar kinderen, vroeger en nu, zijn ook dromers. Ze slagen erin om bepaalde zaken achter zich te laten. Deze opbeurende gedachte zit metaforisch vervat in het feit dat elk beeld een ballon vasthoudt. Ieder kind draagt in zijn of haar rugzak een oorlog met zich mee. Samen stappen ze naar de IJzertoren, gooien hun rugzak af en beklimmen het monument. Zonder de zware last van de oorlog te moeten torsen. Het is een teken van hoop en vrede.

Na afloop van het project werden de beelden te koop aangeboden. Een deel van de opbrengst ging naar twee goede doelen die zich inzetten voor kwetsbare vrouwen en kinderen: Moeders voor Vrede en Child Focus.

Via een kunstminnende koper kreeg één beeld uit Floating Dreams een plekje in Nieuwpoort, bij Het Sociaal Huis in de Astridlaan. Het werd er ingehuldigd op 24 juni 2020.

Het beeld in Nieuwpoort verwijst naar een conflict in Senegal. Rebellen van de Diala-clan strijden er in het Casamance-gebied voor onafhankelijkheid. Duizenden mensen zijn er ontheemd, landmijnen verlammen er de landbouw en toerisme is er nagenoeg onbestaand.