Dienst Netheid - Frederik De Groote

Achter de schermen van de Dienst Netheid: een gesprek met Frederik De Groote

Frederik De Groote begon 23 jaar geleden zijn loopbaan bij Stad Nieuwpoort. Op 1 april 1998 ging hij met een stagecontract aan de slag bij de Dienst Wegenissen. In 2013 kon hij doorgroeien tot ploegverantwoordelijke van de Dienst Wegen en Gebouwen en in 2018 werd hij teamverantwoordelijke Openbaar Domein Netheid. Samen met zijn ploeg staat hij in voor de openbare netheid in Nieuwpoort.

Uit welke opdrachten bestaat het takenpakket van Dienst Netheid?

Ons takenpakket is heel divers en bestaat onder meer uit onkruidbestrij ­ ding, zand ruimen, het reinigen van de ondergrondse afvalcontainers, het machinaal vegen van de straat, het opruimen van zwerfvuil en het ledigen van de vuilnisbakken. Ikzelf sta in voor de werkplanning, de administratie en het opvolgen van de netheid. Op drukke momenten werk ik actief mee op het terrein.

Planning is een belangrijk onderdeel van jouw job. Hoe ga je hiervoor te werk?

Onze dienst staat zeven dagen per week paraat. In de winter zijn we aan het werk van 7 tot 17 u. en tijdens de zomerperiode is dit van 6 tot 17 u. Het opmaken van een planning is dus niet altijd even eenvoudig. Hierbij moet ik anticiperen op onverwachte omstan ­ digheden. Zo maken we de nodige ruimte vrij voor meldingen van (afval) overlast in ons tijdsplan. 

Hoe is jouw dienst de laatste jaren geëvolueerd?

Eerst en vooral wordt er veel meer machinaal gereinigd. Vroeger was het eerder met de kruiwagen en schop terwijl wij nu meer werken met de borstelwagens, Bobcats etc. Deze tools zijn nodig om efficiënt te werken, zeker nu er steeds meer mensen naar Nieuwpoort komen. Hoe meer mensen, hoe meer afval geproduceerd en achtergelaten wordt. De vakanties zijn bijgevolg heel drukke periodes voor ons. Wij schakelen dan een versnelling hoger om Nieuwpoort proper te houden. Mensen verwachten ook veel meer dan vroeger op vlak van netheid en aan deze eisen proberen wij steeds te voldoen. Dit is uiteraard niet altijd even gemakkelijk.

Nieuwpoort zet in op netheid en ging onlangs een project met Mooimakers aan. Kun je ons hierover wat meer vertellen?

Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort en een partner van Stad Nieuwpoort om de netheidswerking efficiënter te maken. Deze organisatie heeft al heel wat ervaring met andere Vlaamse steden en gemeenten en helpt ons om middelen doeltreffender in te zetten.

Dit begeleidingstraject is al even aan de gang en we zijn volop bezig met de uitwerking ervan. Zo komt er een vuilbakkenplan dat de afvalfrequentie in Nieuwpoort behandelt. Daarnaast zetten we sterk in op cijfergegevens. Met de netheidsbarometer meten we vier keer per jaar de netheid van Nieuwpoort. Hierdoor behalen we nu al hoge percentages maar toch kijken we op welke vlakken we nog beter kunnen scoren. We monitoren tot slot ook zes keer per jaar de vuilnisgraad van onze vuilnisbakken. Zo krijgen we een beter zicht op de afvalcijfers en kunnen we de ophaalfrequenties aanpassen aan de noden van de Stad.

Kunnen mensen ook zelf bijdragen aan de netheid van hun stad?

Zeker! Mensen zijn steeds bewuster bezig met het afvalprobleem en ik hoop dat er nog veel anderen zullen volgen. Het begint bij de meest simpele zaken zoals het correct verwerken van je afval of het tijdig buitenplaatsen van je afvalzak. Dat zou ons al heel wat werk besparen. Ik raad iedereen om de afvalkalender en de app Recycle goed door te nemen en regelmatig te gebruiken.

Je werkt samen met een gemotiveerd team. Kun je ons hierover wat meer vertellen?

Mijn team bestaat uit een twintigtal personen. Hoewel we allemaal erg verschillend zijn, hebben we hetzelfde doel voor ogen: een net Nieuwpoort voor inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers. Om dit doel te bereiken, zijn hun flexibiliteit en positieve houding onmisbaar. Iedereen neemt gemakkelijk andere taken op zich en kan inspringen waar nodig. Ik probeer ook maandelijks met het hele team samen te komen om netheidsproblemen op te lossen.

Jouw ploeg is op zoek naar nieuwe teamleden. Waarom zou iemand bij de Dienst Netheid komen werken?

Heel belangrijk is dat je kunt meewer­ken aan een proper Nieuwpoort. Als je netheid hoog in het vaandel draagt, dan werpt dat zijn vruchten af. We krijgen regelmatig felicitaties van inwoners en bezoekers voor het werk dat we verzetten. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Naast deze appreciatie is de job ook heel divers. Bij de Dienst Netheid werk je heel veel buiten en kom je overal in Nieuwpoort. Een saaie job is het dus zeker niet. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden in onze dienst en je krijgt de kans om opleidingen te volgen.