De roepende visser

Kunstenaar: Josef Arnost Gause
Locatie: Emiel Coppietersstraat

Centraal op het Kaaiplein, vlakbij de stedelijke Vismijn, staat het Nieuwpoortse Vissersmonument. Het bronzen beeld is een eerbetoon van de stad aan alle Belgische op zee omgekomen vissers. Iets minder bekend is dat er in Nieuwpoort een tweede kunstwerk bestaat dat verwijst naar de visserij: De roepende visser.

Je kunt het beeld in kwestie bewonderen op de hoek van de Emiel Coppietersstraat en het Theo Goedhuysplein, waar het zich in de schaduw van een grote treurwilg bevindt. De robuuste en schreeuwende vissersfiguur is van de hand van Josef Arnost Gause. Deze Tsjechische beeldhouwer maakte onder andere ook het grote terracotta kruisbeeld in de Sint-Bernarduskerk. Net als De smid, een andere sculptuur van Gause in de Monoblocwijk, is De roepende visser afkomstig uit de thans verdwenen Nieuwpoortse steenbakkerij Florizoone.

Het kunstwerk werd plechtig ingehuldigd op zaterdag 25 juli 1984. Het stadsbestuur bracht hiermee op passende wijze hommage aan de Nieuwpoortse vissersfamilies. In zijn toespraak legde toenmalig schepen van Visserij Richard Bendels de nadruk op het “harde en niets ontziend leven van het vissersvolk en hun inzet voor de gemeenschap”.

Meer Josef Arnost Gause: