Budgetmeter

Prepaid (vroeger: budgetmeter) is een betaalsysteem bij de netbeheerder waarbij u op voorhand betaalt voor uw elektriciteits- of aardgasverbruik.

Het OCMW van Nieuwpoort heeft een samenwerkingsovereenkomst met Fluvius.
De sociale dienst heeft een oplaadterminal voor uw budgetmeter in de inkomhal van het Sociaal Huis. Opladen van de budgetmeterkaart kan dagelijks van 7 u. tot 21 u.

Voorwaarden

Prepaid is enkel voor elektriciteits- en aardgasklanten bij de netbeheerder Fluvius:

 • Voor elektriciteit schakelt de netbeheerder Prepaid onmiddellijk in.
 • Voor aardgas schakelt de netbeheerder Prepaid in wanneer u uw factuur niet betaalt of een afgesproken afbetaalplan met de netbeheerder niet nakomt. Meer informatie: ‘Wat als u uw energiefactuur niet betaalt’.

Het is ook mogelijk om Prepaid in te schakelen als u nog geen schulden heeft bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

Procedure

Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Er bestaan naast de gewone budgetmeters ook digitale budgetmeters. Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter . Bij de digitale budgetmeter kunt u uw budgetmeterkaart online opladen, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart.
 • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen.
  • De kaart voor gewone budgetmeters kunt u opladen in een oplaadpunt.
  • Een digitale budgetmeter kunt u online opladen maar ook bij een oplaadpunt.
 • Waar zijn er oplaadpunten? In Nieuwpoort kunt u de budgetmeter vinden in het Sociaal Huis. Opladen van de budgetmeterkaart kan dagelijks van 7 u. tot 21 u. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. Cash geld wordt niet aanvaard. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet u eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. U krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kunt u dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
 • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
 • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
 • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Bedrag

Kost

Prepaid is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.

U betaalt voor uw verbruik:

 • de sociale maximumprijs (= sociaal tarief) als u daar recht op hebt
 • in de andere gevallen: het tarief bij de netbeheerder. Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

Uitzonderingen

Als u nog een analoge budgetmeter hebt, laadt u op met een budgetmeterkaart. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart. U kan hiermee opladingen doen in een oplaadpunt.